Bardziej świątecznych śledzi nie jedliście. Składników jest dużo, ale dla tego smaku warto się poświęcić

Śledzie w oleju lub w śmietanie to już przeżytek. Powtarzany od lat smak potrafi się znudzić, dlatego w tym roku postaw na wigilijne eksperymenty. Ten przepis nie należy do nowości, lecz teraz przeżywa swój renesans. Twoi dziadkowie z pewnością zajadali się takimi śledziami w młodości.

Jak przyrządzić śledzie, jeśli nie w klasycznej wersji? Z pomocą przychodzi receptura sprzed dekad, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom korzennych przypraw. To właśnie one nadają rybom intensywny i iście świąteczny smak. Przygotuj je na nadchodzącą Wigilię i przekonaj się sama. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 2 czerwone cebule,
  • 220 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka ulubionego miodu,
  • 1 czubata łyżka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 4 goździki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych ziaren kolendry,
  • szczypta kminu rzymskiego.

Korzenne śledzie, które zaskoczą twoich gości. Inne przysmaki zginą w cieniu tej propozycji

  1. Śledzie namocz dzień wcześniej w wodzie, by wypłukać nadmiar soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do śledzi.
  3. Do naczynia przełóż musztardę, cukier, sos sojowy, miód i trzy łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowanym sosem zalej śledzie.
  5. W moździerzu lub młynku do kawy zmiel przyprawy, które tego wymagają (poza listkami laurowymi, gwiazdką anyżu i imbirem). Następnie połącz je z tymi, które są już zmielone i wymieszaj.
  6. Wszystkie przyprawy, anyż oraz listki laurowe podsmaż na suchej patelni przez kilkanaście sekund. Pod wpływem ciepła uwolnią więcej aromatu. Uważaj jednak, by ich nie przypalić. 
  7. Ostudź uprażone przyprawy i wymieszaj z pozostałym olejem. Dodaj starty na tarce świeży imbir.

Śledzie i cebulkę pokryte marynatą należy zalać doprawionym korzennymi przyprawami olejem. Najlepiej układać je warstwowo w słoiku lub szklanym opakowaniu. Następnie wystarczy naczynie szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Po dwóch dniach śledzie nabiorą wyjątkowego aromatu i będą smakować wybornie. Jeśli chcesz przygotować je na Wigilię, zrób je najpóźniej 22 grudnia. W święta zaś podawaj je z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.