-
Haps
-
Jak przygotować
- Śledzie na Boże Narodzenie. W tej wersji rozgrzeją brzuchy i rozpieszczą podniebienia
Bardziej świątecznych śledzi nie jedliście. Składników jest dużo, ale dla tego smaku warto się poświęcić
Śledzie w oleju lub w śmietanie to już przeżytek. Powtarzany od lat smak potrafi się znudzić, dlatego w tym roku postaw na wigilijne eksperymenty. Ten przepis nie należy do nowości, lecz teraz przeżywa swój renesans. Twoi dziadkowie z pewnością zajadali się takimi śledziami w młodości.
Jak przyrządzić śledzie, jeśli nie w klasycznej wersji? Z pomocą przychodzi receptura sprzed dekad, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom korzennych przypraw. To właśnie one nadają rybom intensywny i iście świąteczny smak. Przygotuj je na nadchodzącą Wigilię i przekonaj się sama. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych,
- 2 czerwone cebule,
- 220 ml oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka ulubionego miodu,
- 1 czubata łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 4 goździki,
- szczypta pieprzu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych ziaren kolendry,
- szczypta kminu rzymskiego.
Korzenne śledzie, które zaskoczą twoich gości. Inne przysmaki zginą w cieniu tej propozycji
- Śledzie namocz dzień wcześniej w wodzie, by wypłukać nadmiar soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do śledzi.
- Do naczynia przełóż musztardę, cukier, sos sojowy, miód i trzy łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanym sosem zalej śledzie.
- W moździerzu lub młynku do kawy zmiel przyprawy, które tego wymagają (poza listkami laurowymi, gwiazdką anyżu i imbirem). Następnie połącz je z tymi, które są już zmielone i wymieszaj.
- Wszystkie przyprawy, anyż oraz listki laurowe podsmaż na suchej patelni przez kilkanaście sekund. Pod wpływem ciepła uwolnią więcej aromatu. Uważaj jednak, by ich nie przypalić.
- Ostudź uprażone przyprawy i wymieszaj z pozostałym olejem. Dodaj starty na tarce świeży imbir.
Śledzie i cebulkę pokryte marynatą należy zalać doprawionym korzennymi przyprawami olejem. Najlepiej układać je warstwowo w słoiku lub szklanym opakowaniu. Następnie wystarczy naczynie szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Po dwóch dniach śledzie nabiorą wyjątkowego aromatu i będą smakować wybornie. Jeśli chcesz przygotować je na Wigilię, zrób je najpóźniej 22 grudnia. W święta zaś podawaj je z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!