Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni

Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część obowiązków na ostatnią chwilę.

Ryba w occie, choć dla niektórych nie brzmi zachęcająco, to wyborny przysmak, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy usmażyć rybę, a następnie zalać specjalnie przygotowaną zalewą. Taki smakołyk będzie nie tylko idealny na Wigilię, ale z pewnością przyda się także na imprezie sylwestrowej. Goście będą zachwyceni tą propozycją. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Składniki:

  • 1,5 kg filetów rybnych,
  • 1 łyżka soli ziołowej,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1,2 l wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 5 łyżek cukru białego,
  • 1 cebula biała,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego.

Ryba smażona w occie. Zrobi furorę w Wigilię i po świętach

  1. Filety podziel na mniejsze kawałki (np. pokrój je w grubą kostkę). Następnie dopraw je solą ziołową i opcjonalnie pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Do drugiej miski wsyp mąkę.
  3. Każdy kawałek ryby mocz najpierw w jajku, a następnie panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. 
  4. Do garnka wlej ocet, wodę, cukier i sól. Całość zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
  5. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Usmażoną rybę wkładaj do czystych słoików i przekładaj warstwami cebuli. Pomiędzy warstwami umieść listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie, gdy ryba z cebulą wypełni 3/4 słoika, dolej do naczynia ostudzoną zalewę. Słoik z rybą w occie zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce, np. do garażu lub spiżarni. Już następnego dnia ryba będzie smakować wyśmienicie, jednak najlepiej smakuje po 2-3 dobach. Podana ze świeżym pieczywem smakuje jak marzenie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA