Ryba w occie, choć dla niektórych nie brzmi zachęcająco, to wyborny przysmak, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy usmażyć rybę, a następnie zalać specjalnie przygotowaną zalewą. Taki smakołyk będzie nie tylko idealny na Wigilię, ale z pewnością przyda się także na imprezie sylwestrowej. Goście będą zachwyceni tą propozycją. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Usmażoną rybę wkładaj do czystych słoików i przekładaj warstwami cebuli. Pomiędzy warstwami umieść listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie, gdy ryba z cebulą wypełni 3/4 słoika, dolej do naczynia ostudzoną zalewę. Słoik z rybą w occie zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce, np. do garażu lub spiżarni. Już następnego dnia ryba będzie smakować wyśmienicie, jednak najlepiej smakuje po 2-3 dobach. Podana ze świeżym pieczywem smakuje jak marzenie. Smacznego!