Szefowa Kuchni zdradziła przepis na uszka. Dodaje sekretny składnik - każdy poprosi o przepis

Uszka najbardziej kojarzą się z Wigilią. Dodajemy je nie tylko do barszczu czerwonego, lecz także do zupy grzybowej lub zajadamy na "sucho" okraszone cebulką. Szefowa kuchni zdradziła przepis na przepyszne uszka, o które rodzina będzie pytać. Chodzi o jeden sekretny składnik.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Czy Wigilia może istnieć bez uszek? Sami odpowiedzcie na to pytanie. Ja uważam, że uszka to nieodłączna część Wigilii i nic tak nie smakuje tego dnia, jak treściwy i esencjonalny barszczyk z uszkami. Jak zrobić uszka? Przepis wydaje się łatwy, ale Szefowa Kuchni, która tworzy przepyszne treści na Instagramie, pokazała nam, jaki składnik świetnie podkręci smak farszu na uszka. Chodzi o sos sojowy. 

Zobacz wideo

Przepis na uszka od Szefowej Kuchni

Składniki:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 200ml gorącej wody
  • szczypta soli
 

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do miski, możesz je skruszyć w dłoniach. Następnie zalej je wodą i odstaw na kilka godzin. Szefowa Kuchni radzi, żeby moczyć je tylko godzinę, ale tak naprawdę nie ma reguły - grzyby powinny zmięknąć i wchłonąć wodę. 
  2. Kiedy grzyby się już namoczą, ugotuj je do miękkości. Szefowej Kuchni zajęło to 20 minut, ale czas gotowania zależy od typu grzybów. Musisz tego pilnować. 
  3. Ugotowane grzyby pokrój na drobne kawałki. Cebulę posiekaj i całość podsmażaj. Dodaj szczyptę soli oraz sos sojowy. Gotowy farsz odłóż do ostudzenia. 
  4. Przygotuj ciasto na uszka. Mąkę wymieszaj z odrobiną soli, dodaj olej i gorącą wodę. Energicznie zagnieć i cienko rozwałkuj.
  5. Wycinaj kształt uszek i na środku każdego kawałka połóż porcję farszu. Następnie zlep uszka i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.