Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Miałam jedno zadanie - przygotować kilka przekąsek dla teściowej na imieniny. Nie było to dla mnie problemem, więc oprócz sałatki z kalafiora i selera, faszerowanych papryczek, postanowiłam także zrobić makaronowe muszle. Kupiłam więc porządne opakowanie dużych muszel do nadziewania z zamiarem nafaszerowania ich sosem ze szpinaku i ricotty. Jednak farszu było za mało, więc musiałam coś zrobić z resztą makaronu. Zajrzałam do lodówki i po chwili namysłu wyjęłam kilka produktów. Miałam kurczaka, puszkę ananasa, czosnek i kilka drobiazgów. Wyszło pysznie.
Sałatka na imprezę i Boże Narodzenie - sama wymyśliłam przepis
Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- puszka ananasa w krążkach
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 małych korniszonów
- 4 jajka na twardo
- posiekany por
- posiekana natka pietruszki
- majonez i odrobina ketchupu do smaku
- sól i pieprz
Jak zrobić najlepszą sałatkę na imprezę?
- Kurczaka pokrój w dość drobną kostkę, zamarynuj go w ulubionych przyprawach, ja wybrałam mieszankę curry oraz wędzoną paprykę. Wymieszaj mięso i podsmaż. Uważaj jednak, żeby nie przeciągnąć mięsa - kurczak momentalnie robi się suchy.
- Ananas i jajka pokrój w kostkę, podobnie jak ogórki, por posiekaj w półksiężyce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kiedy kurczak się usmaży i ostygnie, przełóż go do miski i połącz z resztą składników.
- Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj z majonezem i niewielką ilością ketchupu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odłóż do lodówki na chwilę, by smaki w chłodzie się przegryzły.
Do tej sałatki możesz dodać także kukurydzę - w tej wersji jest także pyszna. Planuję jeszcze kiedyś dołożyć seler konserwowy. Ciekawe, jak mi wtedy wyjdzie ta sałatka.