Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie w śmietanie to danie, które obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole w moim domu, jednak robię je także z okazji innych uroczystości. Przepis jest banalny i nauczyła mnie go moja babcia. Nie ma co dużo mówić - klasyka zawsze się obroni. Nie zapomnij o porze i jabłku, a śledziki znikną ze stołu w okamgnieniu.
Klasyczny przepis na śledzie w śmietanie
Składniki:
- 500 g filetów solonych śledziowych
- kwaśna śmietana
- 1 duże kwaśne jabłko
- niewielki por - biała część
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Śledzie najpierw wymocz w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Mocz je w kilku wodach, aż poziom soli w śledziach będzie ci odpowiadał.
- Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz także pokroić w drobną kostkę.
- Por posiekaj i jeśli chcesz, możesz go sparzyć. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze śmietaną.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie odłóż śledzie w śmietanie do lodówki na kilka godzin, by smaki się ze sobą połączyły.
Przepis na te śledzie jest na wagę złota, a ich smak kojarzy się z samymi miłymi chwilami. Jednak pamiętaj, że do śledzie w śmietanie używa się jedynie kwaśnej śmietany. Śmietana 12 proc. i 18 proc. są najlepszym wyborem.