Śledzie w śmietanie - klasyczny przepis. Są tak pyszne, że uronisz łezkę radości

Śledzie w śmietanie to klasyka wigilijnego stołu i od wielu lat nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Prostszego przepisu na śledzie chyba nie ma, a najważniejsze są dodatki. Moja babcia stawiała na dwie rzeczy.

Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie w śmietanie to danie, które obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole w moim domu, jednak robię je także z okazji innych uroczystości. Przepis jest banalny i nauczyła mnie go moja babcia. Nie ma co dużo mówić - klasyka zawsze się obroni. Nie zapomnij o porze i jabłku, a śledziki znikną ze stołu w okamgnieniu. 

Zobacz wideo

Klasyczny przepis na śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 500 g filetów solonych śledziowych
  • kwaśna śmietana
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • niewielki por - biała część
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Śledzie najpierw wymocz w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Mocz je w kilku wodach, aż poziom soli w śledziach będzie ci odpowiadał. 
  2. Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz także pokroić w drobną kostkę. 
  3. Por posiekaj i jeśli chcesz, możesz go sparzyć. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze śmietaną. 
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie odłóż śledzie w śmietanie do lodówki na kilka godzin, by smaki się ze sobą połączyły. 

Przepis na te śledzie jest na wagę złota, a ich smak kojarzy się z samymi miłymi chwilami. Jednak pamiętaj, że do śledzie w śmietanie używa się jedynie kwaśnej śmietany. Śmietana 12 proc. i 18 proc. są najlepszym wyborem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.