• Link został skopiowany

Błyskawiczna zupa pieczarkowa. Jeden dodatek sprawi, że będzie kremowa i jeszcze pyszniejsza

Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach, czemu absolutnie nie powinniśmy się dziwić. Jest smaczna, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu. Dziś właśnie mamy dla was błyskawiczny przepis na zupę pieczarkową. Jeden smaczny dodatek świetnie ją podkręci i nada kremowego smaku.
Zupa pieczarkowa
kokofoundit /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa to wymarzony obiad, kiedy za oknem plucha lub zawierucha. Przepis jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, nawet jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni. Jednak należy pamiętać, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i dziś trochę pobawimy się smakiem pieczarkowej. Dodaj do niej odrobinę mascarpone, a na jednym talerzu się nie skończy. 

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa - przepis na błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek
  • 1 por
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ok. 300 g serka mascarpone
  • masło
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • do podania makaron lub grzanki

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Por posiekaj. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. 
  2. Na maśle zeszklij por i dodaj pieczarki. Podsmażaj, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i zalej całość bulionem. 
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, a pod koniec dodaj serek mascarpone. Kiedy się rozpuści, dopraw zupę do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze chwilkę i podawaj. 

Tę zupę możesz także podawać z pulpecikami. Wystarczy, że zrobisz niewielkie kulki z mięsa mielonego i wrzucisz je do gotującej się zupy. 

Więcej o: