Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pieczarkowa to wymarzony obiad, kiedy za oknem plucha lub zawierucha. Przepis jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, nawet jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni. Jednak należy pamiętać, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i dziś trochę pobawimy się smakiem pieczarkowej. Dodaj do niej odrobinę mascarpone, a na jednym talerzu się nie skończy.
Zupa pieczarkowa - przepis na błyskawiczny obiad
Składniki:
- 500-700 g pieczarek
- 1 por
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ok. 300 g serka mascarpone
- masło
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- do podania makaron lub grzanki
Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Por posiekaj. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła.
- Na maśle zeszklij por i dodaj pieczarki. Podsmażaj, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i zalej całość bulionem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, a pod koniec dodaj serek mascarpone. Kiedy się rozpuści, dopraw zupę do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze chwilkę i podawaj.
Tę zupę możesz także podawać z pulpecikami. Wystarczy, że zrobisz niewielkie kulki z mięsa mielonego i wrzucisz je do gotującej się zupy.