To najlepszy i najłatwiejszy dżem na świecie. W roli głównej świąteczny ulubieniec

Robienie dżemów kojarzy nam się z latem i jesienią, kiedy trwa sezon na najróżniejsze owoce. Jednak zimą także możesz zrobić dżem, i to jaki! Bije na głowę powidła i inne dżemy owocowe, idealnie pasuje do naleśników i tostów, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka. Bez tego owocu nie wyobrażamy sobie świąt.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dżem z mandarynek to wcale nie jest taki oczywisty pomysł na przerobienie tych owoców. Mandarynki najczęściej po prostu obieramy i zajadamy się soczystymi cząstkami, jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego, dżem mandarynkowy będzie super. Gdy podasz naleśniki z tym dżemem, rozpłyniesz się już po pierwszym kęsie. 

Zobacz wideo

Dżem z mandarynek - najpyszniejsza rzecz na zimowe dni

Składniki:

  • 1 kg obranych mandarynek,
  • 200-250 g cukru.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem. Następnie włóż do niego obrane mandarynki, możesz podzielić je na cząstki. Postaraj się także usunąć białe nitki. 
  2. Zacznij podgrzewać na wolnym ogniu, i kiedy owoce zaczną się rozpadać, dodaj cukier. Dalej gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  3. Po ok. 50 minutach dżem powinien być już gęsty. Wówczas możesz już przełożyć go do słoiczków i chwilę zapasteryzować. 

Wskazówka: do dżemu mandarynkowego możesz dodać dwie gwiazdki anyżu lub kilka goździków. Te przyprawy dodadzą jeszcze lepszego smaku. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA