Nikt nie tknie jarzynowej, kiedy ta sałatka wjedzie na wigilijny stół. Szykuj się na walkę o ostatnią porcję

Sałatka jarzynowa ma zarówno swoich wieloletnich i oddanych fanów, jak i zawziętych przeciwników, którym wnętrzności przewracają się na sam jej widok. Jeśli chcesz zaskoczyć świątecznych gości, na wigilijnym stole musi znaleźć się... sałatka z tuńczykiem. Ja robię ją od kilku lat i znika zanim otworzymy prezenty.

Najlepsza sałatka do podania na wigilijnym stole? Wcale nie jarzynowa. Choć jest to klasyka gatunku, potrafi się znudzić. W tym roku postaw na kulinarne eksperymenty i podaj wyjątkową sałatkę z tuńczyka. Jest nadal postna, a jej smak o wiele ciekawszy od bożonarodzeniowej klasyki. Goście nie omieszkają wziąć dokładki. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 cebula czerwona,
  • 150 g makaronu orzo,
  • 4 jajka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • garść słonecznika,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Wigilijna sałatka z tuńczykiem. Prosty i błyskawiczny przepis na święta

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Gotowe obieramy ze skorupki i kroimy na mniejsze kawałki lub rozgniatamy widelcem.
  3. Cebulę obieramy, papryki myjemy i siekamy oba warzywa w drobną kostkę.
  4. Ogórki kiszone kroimy również w drobną kostkę.
  5. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewamy. Oba produkty przekładamy do głębokiego naczynia.
  6. Do tuńczyka dodajemy pozostałe, wcześniej przygotowane warzywa, jajka oraz makaron.
  7. W osobnym naczyniu łączymy majonez z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. 

Gotową sałatkę należy odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by wszystkie składniki oddały swój aromat i schłodziły się. Tuż przed podaniem należy na suchej patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę z wierzchu. Chrupiący dodatek tylko podkręci smak pozostałych składników. Sałatka z tuńczyka smakuje najlepiej prosto z lodówki, więc na stół wigilijny wyciągaj jej mniejsze porcje. Smacznego!

Więcej o: