-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepsza sałatka wigilijna to wcale nie jarzynowa. Ta propozycja bije klasykę na głowę
Nikt nie tknie jarzynowej, kiedy ta sałatka wjedzie na wigilijny stół. Szykuj się na walkę o ostatnią porcję
Sałatka jarzynowa ma zarówno swoich wieloletnich i oddanych fanów, jak i zawziętych przeciwników, którym wnętrzności przewracają się na sam jej widok. Jeśli chcesz zaskoczyć świątecznych gości, na wigilijnym stole musi znaleźć się... sałatka z tuńczykiem. Ja robię ją od kilku lat i znika zanim otworzymy prezenty.
Najlepsza sałatka do podania na wigilijnym stole? Wcale nie jarzynowa. Choć jest to klasyka gatunku, potrafi się znudzić. W tym roku postaw na kulinarne eksperymenty i podaj wyjątkową sałatkę z tuńczyka. Jest nadal postna, a jej smak o wiele ciekawszy od bożonarodzeniowej klasyki. Goście nie omieszkają wziąć dokładki. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 cebula czerwona,
- 150 g makaronu orzo,
- 4 jajka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 5 ogórków kiszonych,
- garść słonecznika,
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Wigilijna sałatka z tuńczykiem. Prosty i błyskawiczny przepis na święta
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo. Gotowe obieramy ze skorupki i kroimy na mniejsze kawałki lub rozgniatamy widelcem.
- Cebulę obieramy, papryki myjemy i siekamy oba warzywa w drobną kostkę.
- Ogórki kiszone kroimy również w drobną kostkę.
- Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewamy. Oba produkty przekładamy do głębokiego naczynia.
- Do tuńczyka dodajemy pozostałe, wcześniej przygotowane warzywa, jajka oraz makaron.
- W osobnym naczyniu łączymy majonez z jogurtem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Gotową sałatkę należy odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by wszystkie składniki oddały swój aromat i schłodziły się. Tuż przed podaniem należy na suchej patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę z wierzchu. Chrupiący dodatek tylko podkręci smak pozostałych składników. Sałatka z tuńczyka smakuje najlepiej prosto z lodówki, więc na stół wigilijny wyciągaj jej mniejsze porcje. Smacznego!