Falbanki i warkoczyki, czyli różne sposoby na lepienie pierogów. Zdziwisz się, jakie to proste

Lepienie pierogów niektórym wydaje się trudne, głównie ze względu na to, że ich zalepianie nie zawsze wychodzi. Ciasto często nie chce się lepić, rozkleja się w gotowaniu lub po prostu pęka. Dziś podpowiemy wam, jak uniknąć pierogowej katastrofy. Oprócz kilku patentów na lepienie pierogów zdradzimy też pewien trik, dzięki któremu będą idealne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi to zdecydowanie jedno z ukochanych dań Polaków i nie tylko. Zbliżają się święta, czyli czas, kiedy pierogi będą królować w każdym domu. Bez względu na to, czy lubisz pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, czy na słodko, z wody, czy może odsmażane, jedno jest zawsze bardzo ważne - oczywiście ciasto

Najlepsze ciasto na pierogi, czyli jakie?

Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie jak policzek dziecka. Należy wybrać odpowiednią mąkę, najlepiej niskiego typu przemiału, przesiać ją do miski i zaparzyć gorącą wodą z odrobiną masła i soli. Następnie zagnieść i później już teoretycznie z górki. Ciasto na pierogi z tego przepisu wychodzi właśnie idealne, elastyczne - nie kurczy się i nie ucieka spod wałka. Kiedy już je cienko rozwałkujesz i wytniesz kółeczka, należy położyć porcję farszu i zalepić. I teraz zaczyna się cała zabawa. 

Jak idealnie lepić pierogi? Poznaj pięć sposobów i jeden trik

W poniższym filmie pokażemy wam, jak sprytnie i łatwo lepić pierogi. Będą to naprawdę łatwe do wykonania falbanki, warkoczyki i "szczypanki" i nie będzie opcji, żeby pierogi się rozkleiły - będziemy je lepić wilgotnymi dłońmi. Dzięki temu ciasto sklei się na tyle mocno, że żaden pierożek nie zgubi farszu podczas gotowania. 

Zobacz wideo

Pierwszym sposobem jest moim zdaniem sposób podstawowy i najprostszy - chodzi o metodę szczypaną. Najprościej rzecz ujmując - pieroga z farszem złóż na pół, palcem lekko uklep farsz, następnie szczypiąc krawędzie, zalep je - nic prostszego. 

Drugi sposób jest bardzo podobny, jednak po zalepieniu krawędzi i zrobieniu luźnej falbanki lub wężyka, dociśnij je trzonkiem łyżki lub widelca - to nie tylko sprawi, że pierogi będą jeszcze szczelniej sklejone, lecz także będą się ładniej prezentować. 

Kolejny sposób jest znany i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Zlepione metodą szczypanki zalep pierożki i po prostu dociśnij widelcem. Wyglądają pięknie i robi się je błyskawicznie. Cyk-myk i gotowe.

Kolejnym i moim ulubionym sposobem na lepienie pierogów jest warkoczyk lub falbanka. Oczywiście najpierw należy zlepić ciasto, szczypiąc je. Następnie kciukiem zawiń kawałeczek ciasta do boku i delikatnie rozciągając ciasto, zrób ozdobny warkoczyk.

Metoda "łapanki" to kolejny sposób na lepienie pierogów. Zalepione ciasto lekko złap i sklejaj do środka, wychodzą półokrągłe i naprawdę pięknie się prezentują. Jak dokładnie to zrobić? Zobaczysz na filmie. 

Więcej o: