Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi to zdecydowanie jedno z ukochanych dań Polaków i nie tylko. Zbliżają się święta, czyli czas, kiedy pierogi będą królować w każdym domu. Bez względu na to, czy lubisz pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, czy na słodko, z wody, czy może odsmażane, jedno jest zawsze bardzo ważne - oczywiście ciasto.
Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie jak policzek dziecka. Należy wybrać odpowiednią mąkę, najlepiej niskiego typu przemiału, przesiać ją do miski i zaparzyć gorącą wodą z odrobiną masła i soli. Następnie zagnieść i później już teoretycznie z górki. Ciasto na pierogi z tego przepisu wychodzi właśnie idealne, elastyczne - nie kurczy się i nie ucieka spod wałka. Kiedy już je cienko rozwałkujesz i wytniesz kółeczka, należy położyć porcję farszu i zalepić. I teraz zaczyna się cała zabawa.
W poniższym filmie pokażemy wam, jak sprytnie i łatwo lepić pierogi. Będą to naprawdę łatwe do wykonania falbanki, warkoczyki i "szczypanki" i nie będzie opcji, żeby pierogi się rozkleiły - będziemy je lepić wilgotnymi dłońmi. Dzięki temu ciasto sklei się na tyle mocno, że żaden pierożek nie zgubi farszu podczas gotowania.
Pierwszym sposobem jest moim zdaniem sposób podstawowy i najprostszy - chodzi o metodę szczypaną. Najprościej rzecz ujmując - pieroga z farszem złóż na pół, palcem lekko uklep farsz, następnie szczypiąc krawędzie, zalep je - nic prostszego.
Drugi sposób jest bardzo podobny, jednak po zalepieniu krawędzi i zrobieniu luźnej falbanki lub wężyka, dociśnij je trzonkiem łyżki lub widelca - to nie tylko sprawi, że pierogi będą jeszcze szczelniej sklejone, lecz także będą się ładniej prezentować.
Kolejny sposób jest znany i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Zlepione metodą szczypanki zalep pierożki i po prostu dociśnij widelcem. Wyglądają pięknie i robi się je błyskawicznie. Cyk-myk i gotowe.
Kolejnym i moim ulubionym sposobem na lepienie pierogów jest warkoczyk lub falbanka. Oczywiście najpierw należy zlepić ciasto, szczypiąc je. Następnie kciukiem zawiń kawałeczek ciasta do boku i delikatnie rozciągając ciasto, zrób ozdobny warkoczyk.
Metoda "łapanki" to kolejny sposób na lepienie pierogów. Zalepione ciasto lekko złap i sklejaj do środka, wychodzą półokrągłe i naprawdę pięknie się prezentują. Jak dokładnie to zrobić? Zobaczysz na filmie.