Wigilia zbliża się wielkimi krokami, to zatem ostatni dzwonek na zmiany i eksperymenty w tegorocznym menu. Poza barszczem z uszkami czy pierogami nie może zabraknąć też ryb w rozmaitej postaci. Najpopularniejsze są śledzie, ryba po grecku no i oczywiście karp. Co jednak gdyby zupełnie inną odmianę zanurzyć w octowej zalewie?
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie
Rybka lubi pływać. Zanurz ją w occie, a smak zaskoczy perfekcją
To już ostatni moment na doszlifowanie świątecznego menu. Co zatem powinno znaleźć się na stole? Poza fikuśnymi sałatkami, babcinymi wypiekami i góra pierogów nie może zabraknąć także ryby i to w rozmaitych wersjach. Szczególnie polecamy rarytas taplający się w occie - to doskonała przystawka i przekąska na kilka dni świat. Jak ją zatem zrobić?
Ryba w occie nie potrzebuje długiej listy składników, by smakować wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest jednak aromatyczna zalewa z solidną porcją przypraw. Warto postawić także na dobrej jakości rybę np. dorsza czy sandacza.
Ryba w occie, czyli świąteczna klasyka w najlepszym wydaniu
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza,
- 30 g mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Octowa zalewa:
- 150 ml octu spirytusowego 10 proc.
- 2 średnie cebule,
- 8 ziaren pieprzu,
- 3 szklanki wody,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 15 g cukru,
- 5 g soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ryby. Filety opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Na koniec rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
- Rybę odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Teraz czas na octową zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę dodaj też ziarna pieprzu, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj pod przykryciem.
- Do zalewy dodaj też obraną i pokrojoną w cienkie piórka lub krążki cebulę. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie przygotuj duży słój lub dwa mniejsze litrowe.
- Szklane naczynie wypełnij rybą, po czym zalej zalewą i dodaj cebulę. Płyn powinien całkowicie przykrywać rybę.
- Tak przygotowaną rybę w occie włóż do lodówki i gotowe! Danie ma kilka dni ważności.