• Link został skopiowany

Przestań wzdychać do śledzi i postaw na rybę w occie. Świąteczny rarytas lubi się taplać w przyprawach

Koniec z nudą. Na świąteczny stół wjeżdża obłędna ryba w occie! Ten obłędny rarytas wygryzie wszystkie śledzie czy klasyczną, grecką pierzynkę. Wystarczy zadbać o dobrą jakość głównego składniki i solidną porcję dodatków.
Ryba w occie
vivooo /Shutterstock

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, to zatem ostatni dzwonek na zmiany i eksperymenty w tegorocznym menu. Poza barszczem z uszkami czy pierogami nie może zabraknąć też ryb w rozmaitej postaci. Najpopularniejsze są śledzie, ryba po grecku no i oczywiście karp. Co jednak gdyby zupełnie inną odmianę zanurzyć w octowej zalewie? 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Rybka lubi pływać. Zanurz ją w occie, a smak zaskoczy perfekcją

To już ostatni moment na doszlifowanie świątecznego menu. Co zatem powinno znaleźć się na stole? Poza fikuśnymi sałatkami, babcinymi wypiekami i góra pierogów nie może zabraknąć także ryby i to w rozmaitych wersjach. Szczególnie polecamy rarytas taplający się w occie - to doskonała przystawka i przekąska na kilka dni świat. Jak ją zatem zrobić? 

Ryba w occie nie potrzebuje długiej listy składników, by smakować wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest jednak aromatyczna zalewa z solidną porcją przypraw. Warto postawić także na dobrej jakości rybę np. dorsza czy sandacza.

Ryba w occie, czyli świąteczna klasyka w najlepszym wydaniu

Składniki: 

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 30 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Octowa zalewa:

  • 150 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • 2 średnie cebule,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 15 g cukru,
  • 5 g soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Filety opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Na koniec rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. 
  2. Rybę odstaw do całkowitego ostudzenia. 
  3. Teraz czas na octową zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę dodaj też ziarna pieprzu, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj pod przykryciem. 
  4. Do zalewy dodaj też obraną i pokrojoną w cienkie piórka lub krążki cebulę. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie przygotuj duży słój lub dwa mniejsze litrowe. 
  5. Szklane naczynie wypełnij rybą, po czym zalej zalewą i dodaj cebulę. Płyn powinien całkowicie przykrywać rybę. 
  6. Tak przygotowaną rybę w occie włóż do lodówki i gotowe! Danie ma kilka dni ważności. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: