Tak zrobisz prawdziwe wigilijne łazanki. Do dziś stosuję się do przepisu wygrzebanego z zeszytu babci

Wigilijne potrawy znamy na pamięć, jednak czasem warto przypomnieć nawet najbardziej klasyczne receptury. To danie jest proste w przygotowaniu, nie ma osoby, która nie lubi jego smaku. Do tego najlepiej smaku z tradycyjnego przepisu, któregoś członka naszej rodziny. By wyszły, warto zwrócić szczególną uwagę na składniki.

Łazanki to proste i sycące danie, które może kojarzyć się z babciną kuchnią i jej obiadami. To również potrawa, która pojawia się na wigilijnym stole i którą każdy zajada się aż do pełności. W zależności od wykorzystywanego przepisu łazanki mogą różnić się dodatkami, lecz jedno jest niezmienne. W ich skład zawsze wchodzi charakterystyczny makaron i kapusta.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

By dodać potrawie jeszcze więcej smaku, niektórzy dodają świeże lub suszone grzyby. Do takiej mieszanki można również dorzucić łyżeczkę maku. Jednak przede wszystkim warto zwrócić uwagę na świeżość produktów. 

Przepis na łazanki

Składniki

  • 500 g makaronu typu łazanki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Makaron umieść w garnku i zalej wodą z dodatkiem soli. Gotuj przez kilka minut do miękkości, po tym czasie odcedź, oblej łyżką oleju, by się nie posklejał i odstaw do przestudzenia.
  2. Kapustę kiszoną przepłucz pod wodą, dzięki temu powinna stracić na kwaśnym posmaku. Dokładnie ją odciśnij z nadmiaru płynu i poszatkuj na drobno. Po tej czynności przełóż ją do garnka, zalej wodą, by całkowicie ją zakryć i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Garnek ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości warzywa.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na suchej patelni podsmaż warzywo. Smaż przez kilka chwil, by cebula mogła nabrać rumianego koloru.
  4. Na sam koniec, na patelnię wrzuć ugotowaną kapustę i wymieszaj. Podgrzewaj przez około 5 minut, następnie połącz składniki z makaronem. Danie dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.