To połączenie dwóch ulubionych wypieków. Na świątecznym stole zrobi niesamowitą furorę. Każdy spadnie z krzesła

Na świątecznym stole możemy znaleźć wiele smacznych kąsków. Zaczynając od ryb, dań z kapustą, a kończąc na ciastach i innych wypiekach. Nie może na nich zabraknąć klasyków, za którymi szaleje cała rodzina. My postanowiliśmy połączyć dwie słodkości, które razem są naprawdę smaczne.

Na liście ulubionych świątecznych ciast z pewnością można znaleźć sernik, a także makowiec. By w jednym czasie można było je zjeść, powstał seromakowiec. Jak sama nazwa mówi, to połączenie tych właśnie wypieków. Jest to oryginalny smak, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć. Dodatkowo jego przygotowanie może oszczędzić czas. Bowiem za jednym zamachem można przygotować aż dwa klasyczne wypieki. By ciasto na pewno wyszło, warto trzymać się przepisu i proporcji.

Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Przepis na seromakowiec

Składniki na spód

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 łyżki śmietany.

Składniki na masę makową

  • 5 białek,
  • szklanka zmielonego maku,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera mielonego,
  • szklanka cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • budyń waniliowy.

Składniki na lukier i dekorację

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • cytryna,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania na kruche ciasto

  1. Wszystkie suche składniki połącz z sobą w większej misce i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i wymieszaj je ze śmietaną.
  2. Do miski z mąką stopniowo dodawaj mieszankę jajek i śmietany, wkrój również masło. Ugnieć wszystko na jednolite ciasto.
  3. Tak przygotowane podziel je na dwie części, na mniejszą i większą. Obie zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 15 minut.
  4. Po tym czasie większą częścią wylep dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 10 minut.

Sposób przygotowania masy serowej

  1. Masło wraz z cukrem dokładnie utrzyj do rozpuszczenia i połączenia. Do powstałej masy dodawaj stopniowo oddzielone od białek żółtka, wciąż ucierając.
  2. Kolejnym krokiem jest dodawanie sera i proszku budyniowego. Wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z już przygotowaną masą serową.

Sposób przygotowania masy makowej

  1. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier. Całość miksuj do rozpuszczenia cukru.
  2. Do białek dodaj zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Mieszaj szpatułką do połączenia składników.

Proces składania ciasta

  1. Na już podpieczonym i ostudzonym spodzie wylewaj łyżkami na przemian masę makową z masą serową.
  2. Tak przygotowane ciasto piecz w 160°C przez około 20 minut.
  3. Następnie na przypieczoną masę zetrzyj wcześniej schłodzoną mniejszą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez około 45-50 minut.
  4. Pozostaw ciasto w urządzeniu do ostudzenia i w tym czasie przygotuj lukier i poszatkuj orzechy.
  5. Po wystudzeniu oblej wierzch lukrem i posyp orzechami włoskimi.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: