-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowy obiad, przy którym nie spędzisz wielu godzin. To alternatywa dla wszystkich kotletów
Domowy obiad, przy którym nie spędzisz wielu godzin. To alternatywa dla wszystkich kotletów
Niektóre przepisy nie wymagają za wiele przygotowań. Wystarczy połączyć kilka składników, włożyć je do garnka i gotowe. Tak właśnie jest w tym przypadku. Przyrządzenie tego mięsa to naprawdę łatwizna i każdy sobie z nim poradzi. Sos, który robi się w międzyczasie sprawia, że jest ono jeszcze smaczniejsze.
Bitki to danie, które z pewnością zachwyci każdego wielkiego fana mięsa. Są przygotowany w prosty, wcale nieskomplikowany sposób, a sos, w którym są zanurzone, jest obłędny. Tak przygotowane mięsne kąski i delikatny sos to nie wszystko. Jeśli chcesz dodać potrawie dodatkowego smaku, polecamy umieścić różne warzywa. Świetnie sprawdzą się pieczarki, pokrojona papryka, czy ugotowane ziemniaki. Bitki można zaserwować również z ugotowaną kaszą lub ryżem. Aby potrawa miała lekko pikantny smak, warto dodać do niej ostrą paprykę w proszku. Jednak przed jej przygotowaniem zwróć uwagę na mięso, powinno być jak najlepszej jakości.
Przepis na bitki wołowe w sosie własnym
Składniki
- 500 ml bulionu,
- 600 g mięsa wołowego,
- 2 cebule,
- 150 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Mięso podziel na mniejsze kawałki. Każdy plaster obsyp z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na talerzu wysyp mąkę pszenną i obtocz w niej każdy kawałek mięsa. Na patelni rozgrzej olej i wysmaż na nim wołowinę.
- Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Na tej samej patelni, na której wysmażone było mięso, wysmaż warzywo. Gdy stanie się rumiane, wlej bulion, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
- Do tak przygotowanego sosu dorzuć wcześniej wysmażone mięso. W razie gdyby całość była za rzadka, możesz dodać łyżkę mąki. Na sam koniec dopraw całość solą i pieprzem, duś na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Tak przygotowane bitki podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl