Domowy obiad, przy którym nie spędzisz wielu godzin. To alternatywa dla wszystkich kotletów

Niektóre przepisy nie wymagają za wiele przygotowań. Wystarczy połączyć kilka składników, włożyć je do garnka i gotowe. Tak właśnie jest w tym przypadku. Przyrządzenie tego mięsa to naprawdę łatwizna i każdy sobie z nim poradzi. Sos, który robi się w międzyczasie sprawia, że jest ono jeszcze smaczniejsze.

Bitki to danie, które z pewnością zachwyci każdego wielkiego fana mięsa. Są przygotowany w prosty, wcale nieskomplikowany sposób, a sos, w którym są zanurzone, jest obłędny. Tak przygotowane mięsne kąski i delikatny sos to nie wszystko. Jeśli chcesz dodać potrawie dodatkowego smaku, polecamy umieścić różne warzywa. Świetnie sprawdzą się pieczarki, pokrojona papryka, czy ugotowane ziemniaki. Bitki można zaserwować również z ugotowaną kaszą lub ryżem. Aby potrawa miała lekko pikantny smak, warto dodać do niej ostrą paprykę w proszku. Jednak przed jej przygotowaniem zwróć uwagę na mięso, powinno być jak najlepszej jakości.

Przepis na bitki wołowe w sosie własnym

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 600 g mięsa wołowego,
  • 2 cebule,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki. Każdy plaster obsyp z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Na talerzu wysyp mąkę pszenną i obtocz w niej każdy kawałek mięsa. Na patelni rozgrzej olej i wysmaż na nim wołowinę. 
  3. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Na tej samej patelni, na której wysmażone było mięso, wysmaż warzywo. Gdy stanie się rumiane, wlej bulion, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Do tak przygotowanego sosu dorzuć wcześniej wysmażone mięso. W razie gdyby całość była za rzadka, możesz dodać łyżkę mąki. Na sam koniec dopraw całość solą i pieprzem, duś na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  5. Tak przygotowane bitki podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: