To ciasto zastępuje świątecznego makowca i piernika. Nie ma osoby, która nie sięgnie po drugi kawałek

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że powinniśmy planować potrawy, których uraczymy gości. Po znakomitych daniach głównym i przystawkach warto również zaserwować nietuzinkowy deser. Takie właśnie jest to ciasto, które jest niebanalnym pomysłem. Mało kto pomyśli o takim połączeniu.

Makowiec i piernik to zazwyczaj pierwsze ciasta, o których pomyślimy w najbliższych dniach. To one lądują na świątecznym stole i prawdopodobnie znikają jako pierwsze. W tym roku chcemy jednak nieco zmienić ich formę i proponujemy inny sposób ich podania. Ten pomysł jest nie tylko oryginalny, ale nieziemsko pyszny. Bowiem spód tego wypieku ma smak piernika, a w masie będzie można wyczuć mak. Taki duet oczaruje nawet największego krytyka cukierniczego.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na pierniko-makowiec

Składniki na spód

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • łyżka miodu,
  • jajko,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Składniki na masę makową

  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500 g maku,
  • 100 g masła,
  • 250 g cukru,
  • łyżka miodu,
  • 2 białka,
  • 3 jabłka,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Do rondelka wrzuć masło i roztop je na małym ogniu.
  2. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj do niej schłodzony tłuszcz. Wsyp także cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wbij jajko. Na sam koniec dodaj miód i kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugnieć na gładkie ciasto.
  3. Teraz czas na masę makową. Mak przesyp do miski i zalej 500 ml wrzątku. Pozostaw na 30 minut do namoczenia, następnie odcedź i dodaj roztopione masło.
  4. Do maku dodaj również miód, cukier, przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wrzuć posiekane na mniejsze kawałki jabłka, a także pokrojone orzechy.
  5. W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodaj je do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep przygotowanym ciastem piernikowym, a następnie wylej masę makową. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
  7. Takie ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 60 minut. Po wypieczeniu możesz polać je roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: