Najlepsza przekąska i na święta i na sylwestra. Jak zrobić rolmopsy? Tu liczą się dodatki

Na święta robimy najróżniejsze śledzie. Królują śledzie w occie, śledzie w śmietanie, ale ten przepis, który dziś zaprezentujemy, pojawia się na stole dość rzadko. Jak zrobić najpyszniejsze śledziowe zawijańce, czyli rolmopsy? Same śledzie nie zrobią efektu wow - zadbaj o dodatki.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Rolmopsy to taka wersja śledzi, która chyba się nie znudzi. Pasują zarówno na święta, na sylwestra, ale także na każdą imprezę i na kolację. Przepis na rolmopsy jest banalnie prosty, wystarczy wymoczyć płaty śledziowe, włożyć do środka kilka pysznych dodatków i zamarynować. Takie śledzie są palce lizać. 

Zobacz wideo

Śledzie w wersji wow. Jak zrobić rolmopsy?

Składniki:

  • 10 solonych płatów śledziowych, wybierz mniejsze i niezbyt grube
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2-3 cebule, polecam szalotki
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • szklanka wody
  • odrobina mniej niż szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od wymoczenia filetów śledziowych z soli. Włóż je do miski z zimną wodą. Mocz je do momentu, aż ich smak będzie ci odpowiadał. W tym czasie możesz kilka razy zmienić wodę. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników. Ogórki i paprykę pokrój w paski, cebulę zaś w piórka. 
  3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem w odpowiedniej proporcji, dodaj cukier i przyprawy. Kiedy zalewa zawrze, pozostaw ją do ostygnięcia. 
  4. Wymoczone śledzie osusz z wody i połóż na wewnętrznej stronie dodatki. Następnie zwiń je w rulon i zepnij wykałaczką. 
  5. Przygotuj naczynie, w którym szczelnie możesz ułożyć rolmopsy. Możesz włożyć je także w słoiku lub naczyniu żaroodpornym. 
  6. Rolmopsy zalej zalewą, tak, by w całości je przykrywała. Następnie włóż je na dobę do lodówki, by zdążyły się zamarynować. 

Do takich rolmopsów możesz włożyć także marynowane grzybki lub kilka kaparów. Te dodatki cudownie je podkręcą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.