Jego wysokość pasztet. Na święta zrób go inaczej i zszokuj babcię tym składnikiem

Pasztet na święta to już tradycja. Przepis na pasztet jest łatwy, niestety wykonanie jest dość czasochłonne, ale smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Dziś mamy dla was nieco ulepszony pasztet, który na pewno zrobi furorę na stole. Babcia będzie pod wrażeniem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pasztet świąteczny to jedna z najlepszych rzeczy, która znajdzie się na bożonarodzeniowym stole w wielu domach. Oczywiście co dom, to pasztet, ale nie musimy tkwić w starych sposobach i przepisach, warto czasem odrobinkę poszaleć. Dziś właśnie pójdziemy w szaleństwo i dodamy do pasztetu składnik, o którym pewnie nikt nawet nie pomyśli. Chodzi i suszone pomidory. Będą jeszcze pieczarki i mnóstwo pysznego mięsa. 

Zobacz wideo

Pasztet na święta - ten składnik może szokować

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • ok. 1 kg wołowiny
  • ok. 1 kg wieprzowiny, polecam karkówkę
  • ok. 500 g wątróbki
  • włoszczyzna - 2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2 czerstwe bułki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa
  • 4 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Mięso (oprócz wątróbki) pokrój na części i włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody i na wolnym ogniu zagotuj. Kiedy zbierze się szum, usuń go i dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż mięso, a zwłaszcza wołowina będzie całkiem miękka. Pod koniec gotowania osól wywar.
  2. Kiedy wywar się gotuje, oczyść i pokrój w kostkę pieczarki. Przesmaż je z cebulą na niewielkiej ilości masła. Pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Kiedy mięso z wywaru będzie już miękkie, wyjmij mięso i ugotuj do miękkości wątróbkę. Całość pozostaw do stygnięcia, a w wywarze namocz dwie kajzerki. 
  4. Ugotowane mięso oddziel od ewentualnych kości i pozbądź się chrząstek. Następnie zmiel mięso, namoczone bułki i 2 marchewki w maszynce o drobnych oczkach, możesz zmielić dwukrotnie. Z kolei suszone pomidory zmiel w maszynce o grubych oczkach. 
  5. Wszystko włóż do miski, dodaj pieczarki, zmielone ząbki czosnku, suszone pomidory oraz żółtka jajek i dopraw do smaku. Zacznij wyrabiać masę. 
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę mięsną. Powinna być delikatna i puszysta. Jednak jeśli masa na pasztet jest zbyt zwarta i gęsta, dodaj odrobinę wywaru. 
  7. Przygotuj keksówki, natłuść je masłem i oprósz w środku bułką tartą. Następnie przełóż masę na pasztet i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. godzinę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.