Jak zrobić solankę do mięsa? Zapamiętaj zasadę dłoni, a nigdy nie pomylisz proporcji

Mięso z solanki to gwarancja najpyszniejszych wyrobów, przepysznych wędlin oraz najpyszniejszych świątecznych pieczeni. Niezależnie od tego, czy masz w planach pieczeń z karkówki, czy schab na kanapki, warto znać proporcje, by przygotować idealną solankę. Znasz zasadę dłoni? Jeśli nie, już mówimy, czego ona dotyczy.

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Moczenie mięsa w solance to gwarancja smaku i delikatniejszej tekstury. Uważam, że marynowanie w solance sprawdza się lepiej w przypadku pieczonych mięs, niż samo obtoczenie ich w przyprawach i chociaż nie rezygnuję z tego kroku, solanka moim zdaniem jest zawsze obowiązkowa. Jak zatem zrobić solankę, by świąteczne mięsiwa wyszły tak, by ciotki warczały po kryjomu z zazdrości? 

Zobacz wideo

Solanka do mięsa. Zasada dłoni pozwoli ci zrobić ją idealnie

Czym tak w zasadzie jest zasada dłoni? To gotowa ściągawka na proporcje ilości soli do wody. Kciuk to sól, zaś pozostałe cztery palce to woda. Więc zasada jest bardzo prosta - jedna szklanka soli przypada na cztery litry wody. Ale to nie wszystko. Przyda się także trochę cukru i przyprawy.

Solanka do mięsa - przepis, który zawsze się sprawdza

  • 1 szklanka soli
  • 4 litry wody
  • ok. 0,5 szklanki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • płaska łyżka pieprzu ziarnistego
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • duży kawałek wieprzowiny

Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do ziemnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie, w zależności od mięsa od kilkunastu godzin do nawet trzech dni.

Więcej o: