Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Moczenie mięsa w solance to gwarancja smaku i delikatniejszej tekstury. Uważam, że marynowanie w solance sprawdza się lepiej w przypadku pieczonych mięs, niż samo obtoczenie ich w przyprawach i chociaż nie rezygnuję z tego kroku, solanka moim zdaniem jest zawsze obowiązkowa. Jak zatem zrobić solankę, by świąteczne mięsiwa wyszły tak, by ciotki warczały po kryjomu z zazdrości?
Czym tak w zasadzie jest zasada dłoni? To gotowa ściągawka na proporcje ilości soli do wody. Kciuk to sól, zaś pozostałe cztery palce to woda. Więc zasada jest bardzo prosta - jedna szklanka soli przypada na cztery litry wody. Ale to nie wszystko. Przyda się także trochę cukru i przyprawy.
Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do ziemnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie, w zależności od mięsa od kilkunastu godzin do nawet trzech dni.