Hotelowa sałatka idealna na święta i sylwestrową imprezę. Zapewniamy, że zniknie pierwsza ze stołu

Na bożonarodzeniowym i sylwestrowym stole nie może zabraknąć ciekawych i smakowitych przekąsek i przystawek. Absolutnym numerem jeden jest oczywiście sałatka - zapomnij jednak o jarzynowej i skuś się na hotelową. Jest wyjątkowa i spektakularna, a to wszystko za sprawą mięsnego rarytasu.

Nie ma świąt bez sałatki. W tym roku warto jednak nieco poeksperymentować i pobawić się w ciekawe połączenia. Zostaw zatem nudną jarzynową w spokoju i zaserwuj gościom wybitną sałatkę hotelową. Przepis jest banalnie prosty, a efekt robi kolosalne wrażenie.  

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka hotelowa idealna na świąteczny i sylwestrowy stół 

Sałatki na święta to element obowiązkowy. Zazwyczaj obok śledzi króluje klasyczna jarzynowa i warstwowy gyros. Poza tradycyjnymi smakami warto jednak nieco zmienić menu. Dzisiaj mamy ciekawą propozycję na sałatkę hotelową - nazwa brzmi tajemniczo i dostojnie, a smak to prawdziwy majstersztyk. Wszystko za prawą kilku składników, które wspólnie tworzą doskonałą przekąskę. 

Do hotelowego specjału potrzebujemy warzywa - w roli głównej korniszony, kukurydza konserwowa i czerwona papryka. Absolutnym numerem jeden na liście są jednak kabanosy i kremowy sos z musztardy, majonezu i ketchupu. Gwarantujemy, że sałatka zniknie ze stołu ekspresowo, a goście będą błagać o przepis!

Świąteczna sałatka hotelowa - dodaj kabanosy, a wyjdzie tip-top 

Składniki: 

  • 250 g dobrej jakości kabanosów,
  • 150 g małych ogórków konserwowych,
  • papryka,
  • 200 g kukurydzy konserwowej,
  • pęczek koperku,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę. Ogórki posiekaj w talarki, podobnie zrób z kabanosami. 
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. 
  3. Koperek drobno posiekaj, dodaj do składników. 
  4. Teraz pora na sos - połącz majonez, musztardę i ketchup. Nasze trio dopraw jeszcze solą i pieprzem. Wszystko dokładnie zamieszaj i przelej do misy z warzywami i kabanosami. Sałatkę dokładnie wymieszaj, by sos ładnie oblepił składniki. 
  5. Sałatka hotelowa może być serwowana od razu - jest tak dobra, że składniki nie muszą się nawet "przegryzać".  
Więcej o: