Kompot z suszu jak sama nazwa mówi to napój przygotowywany z suszonych owoców. W wielu domach podawany jest do zimowych obiadów, a także jest częścią wigilijnej kolacji. W jego skład wchodzą głównie suszone lub wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki. Aby smak był jeszcze bardziej charakterystyczny, dopełnia się go goździkami, miodem oraz cynamonem.
W okresie świątecznym pije się go litrami. Nie każdy jednak jest fanem tego smaku, dlatego proponujemy coś dla tych, którzy zdecydowanie wolą inne aromaty. Aby każdy mógł popijać sałatkę jarzynową lub paszteciki z grzybami domowym kompotem, wykonajcie tę propozycję. Jej skład jest krótki, ponieważ zawiera tylko 6 składników. Obok pomarańczy, cytryny i goździków stoi imbir, który rozgrzeje wszystkich. Pamiętaj jednak, aby dobrze wydobyć z niego sok, dzięki temu napar zdobędzie więcej charakteru. W naszym przepisie nie znajdziesz cynamonu, lecz jeśli jesteś fanem tego smaku, śmiało go dodaj. Kompot możesz podać na dwa sposoby. Niektórzy wybiorą napój w wersji schłodzonej, jednak w zimowe wieczory proponujemy go delikatnie podgrzać.
Składniki
Sposób przygotowania
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl