Kompot z suszu nie jest twoim ulubionym? Ten jest milion razy smaczniejsze, nikt mu się nie oprze

W wielu domach kompot z suszu jest napojem, który musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak nie każdy przepada za jego smakiem. Jest on charakterystyczny i nie wszystkim przypadnie do gustu. By jednak podczas jedzenia pierogów i pasztecików móc je czymś popijać, proponujemy wykonać ten przysmak.

Kompot z suszu jak sama nazwa mówi to napój przygotowywany z suszonych owoców. W wielu domach podawany jest do zimowych obiadów, a także jest częścią wigilijnej kolacji. W jego skład wchodzą głównie suszone lub wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki. Aby smak był jeszcze bardziej charakterystyczny, dopełnia się go goździkami, miodem oraz cynamonem.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

W okresie świątecznym pije się go litrami. Nie każdy jednak jest fanem tego smaku, dlatego proponujemy coś dla tych, którzy zdecydowanie wolą inne aromaty. Aby każdy mógł popijać sałatkę jarzynową lub paszteciki z grzybami domowym kompotem, wykonajcie tę propozycję. Jej skład jest krótki, ponieważ zawiera tylko 6 składników. Obok pomarańczy, cytryny i goździków stoi imbir, który rozgrzeje wszystkich. Pamiętaj jednak, aby dobrze wydobyć z niego sok, dzięki temu napar zdobędzie więcej charakteru. W naszym przepisie nie znajdziesz cynamonu, lecz jeśli jesteś fanem tego smaku, śmiało go dodaj. Kompot możesz podać na dwa sposoby. Niektórzy wybiorą napój w wersji schłodzonej, jednak w zimowe wieczory proponujemy go delikatnie podgrzać.

Przepis na kompot cytrusowy

Składniki

  • 4 pomarańcze,
  • sok z 1 cytryny,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • miód,
  • 6 goździków,
  • 6 szklanek wody.

Sposób przygotowania

  1. Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach i przeciśnij go przez praskę.
  2. Sok powstały z imbiru wlej do garnka, wlej także sok z cytryny.
  3. Pomarańcze umyj i pokój w plastry, również umieść w garnku.
  4. Dodaj goździki, wlej wodę i zagotuj. Do przestudzonego napoju dodaj miód według uznania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: