-
Haps
-
Jak przygotować
- To Wachowicz dodaje do czerwonego barszczu. W 30 minut zrobisz dodatek, o którym każdy marzy
To Wachowicz dodaje do czerwonego barszczu. W 30 minut zrobisz dodatek, o którym każdy marzy
Wigilia to czas, kiedy z całych sił próbujemy przygotować najlepszą wieczerzę. Stajemy na głowie, by wszystkie dania były odpowiednio przygotowane i smakowite. Ewa Wachowicz również pragnie, by wszystkie potrawy i dodatki były najlepsze z najlepszych. Do świątecznego barszczu podaje ten smakołyk, który zaskakuje niespodziewanym połączeniem.
Tego smacznego dodatku nie trzeba nikomu przedstawiać. Paszteciki znamy od lat i chociaż raz w życiu każdy ich próbował. Zazwyczaj podawane są jako wypieczone drożdżowe ciasto z nadzieniem, dziś można znaleźć wiele jego wersji. Najpopularniejsza to ta, gdzie w farszu znajduje się kapusta kiszona wraz z grzybami, a to wszystko podkreślone jest dużą ilością pieprzu.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Ewa Wachowicz w odcinku 469. programu "Ewa Gotuje" zdradziła swoją wersję tego przysmaku. W przepisie kucharki możemy znaleźć jeden składnik, którego nie znajdzie się w klasycznych pasztecikach. Nadaje słodkiego posmaku i doskonale współgra z lekko słodkawym barszczem. Mowa tu o suszonych śliwkach, które znalazły swoje miejsce w nadzieniu. Dodatkowo w tej recepturze nie używa się ciasta drożdżowego. Jego zamiennikiem jest kruche ciasto francuskie, a całość okraszona jest czarnuszką.
Przepis na paszteciki z kapustą i śliwkami Ewy Wachowicz
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g kapusty kiszonej,
- kilka grzybów suszonych,
- kilka śliwek suszonych,
- cebula,
- łyżka masła klarowanego,
- liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kminku,
- pieprz,
- jajko do posmarowania,
- czarnuszka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz co najmniej kilka godzin wcześniej. Kapustę ugotuj z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
- Masło rozgrzej na patelni. Wrzuć i podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj wszystko do kapusty. Grzyby odcedź i również drobno pokrój. To samo zrób ze śliwkami. Dopraw pieprzem, wymieszaj i pozostaw na mniejszym ogniu do odparowania. Nadzienie powinno być gęste.
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż farsz i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
- Każdy pasztecik ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kawałki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
- Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Podawaj do czerwonego barszczu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl