To Wachowicz dodaje do czerwonego barszczu. W 30 minut zrobisz dodatek, o którym każdy marzy

Wigilia to czas, kiedy z całych sił próbujemy przygotować najlepszą wieczerzę. Stajemy na głowie, by wszystkie dania były odpowiednio przygotowane i smakowite. Ewa Wachowicz również pragnie, by wszystkie potrawy i dodatki były najlepsze z najlepszych. Do świątecznego barszczu podaje ten smakołyk, który zaskakuje niespodziewanym połączeniem.

Tego smacznego dodatku nie trzeba nikomu przedstawiać. Paszteciki znamy od lat i chociaż raz w życiu każdy ich próbował. Zazwyczaj podawane są jako wypieczone drożdżowe ciasto z nadzieniem, dziś można znaleźć wiele jego wersji. Najpopularniejsza to ta, gdzie w farszu znajduje się kapusta kiszona wraz z grzybami, a to wszystko podkreślone jest dużą ilością pieprzu.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Ewa Wachowicz w odcinku 469. programu "Ewa Gotuje" zdradziła swoją wersję tego przysmaku. W przepisie kucharki możemy znaleźć jeden składnik, którego nie znajdzie się w klasycznych pasztecikach. Nadaje słodkiego posmaku i doskonale współgra z lekko słodkawym barszczem. Mowa tu o suszonych śliwkach, które znalazły swoje miejsce w nadzieniu. Dodatkowo w tej recepturze nie używa się ciasta drożdżowego. Jego zamiennikiem jest kruche ciasto francuskie, a całość okraszona jest czarnuszką.

Przepis na paszteciki z kapustą i śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • kilka grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz co najmniej kilka godzin wcześniej. Kapustę ugotuj z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
  2. Masło rozgrzej na patelni. Wrzuć i podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj wszystko do kapusty. Grzyby odcedź i również drobno pokrój. To samo zrób ze śliwkami. Dopraw pieprzem, wymieszaj i pozostaw na mniejszym ogniu do odparowania. Nadzienie powinno być gęste.
  3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż farsz i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
  4. Każdy pasztecik ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kawałki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Podawaj do czerwonego barszczu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: