-
Haps
-
Jak przygotować
- Jarzynowej w tym wydaniu nie zna prawie nikt. Dodaj do niej nieoczywisty składnik, a rodzina będzie błagać o przepis
Jarzynowej w tym wydaniu nie zna prawie nikt. Dodaj do niej nieoczywisty składnik, a rodzina będzie błagać o przepis
Jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Mało kto nie zna jej smaku, a co dopiero uważa, że nie jest smaczna. Na naszych stołach zazwyczaj ląduje w podstawowej i bardzo klasycznej wersji. Okazuje się jednak, że z dodatkiem innych składników niż warzywa smakuje jeszcze lepiej. W takiej odsłonie skradnie serca całej rodziny.
Jarzynowa to jeden z tych klasyków, które znane są przez każdego. Ta sałatka może mieć tytuł tej najlepszej i zawsze pojawia się na stołach. Tak naprawdę rzadko kiedy święta, czy imprezy odbywają się bez niej. Jej tradycyjny przepis jest również wszystkim znany. My jednak postanowiliśmy go lekko zmienić, by nadać głębszego smaku.
Zobacz wideo Sałatka Jarzynowa
Sałatka jarzynowa złożona jest z ugotowanych warzyw, jabłka, kiszonych ogórków i sosu. W zależności od domu ta receptura jest zmieniana, jednak jedno jest niezmienne - jarzynowa zawsze wychodzi pysznie. By dodać jej trochę oryginalności, proponujemy wrzucić do niej kawałki tuńczyka. Ten dodatek nie jest wcale oczywisty i właśnie to sprawi, że każdy się nim zachwyci.
Przepis na sałatkę jarzynową z tuńczykiem
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- 500 g marchewek,
- 200 g pietruszki,
- kawałek selera,
- 300 g ogórków kiszonych,
- cebula,
- jabłko,
- 400 g groszku konserwowego,
- 4 jajka,
- puszka tuńczyka,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przemyj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler. Warzywa umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Po tym czasie ostudź je, a gdy będą chłodne, delikatnie obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Pamiętaj jednak, by kawałki nie były za małe, bo podczas mieszania mogą się rozpaść.
- Jajka również umieść w garnuszku z wodą i ugotuj je na twardo. Po tym czasie posiekaj je na mniejsze kawałki. Ogórki również pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
- Wszystkie podane składniki przesyp do większej miski. Dodaj do nich również odciśnięty z zalewy groszek i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka.
- Do tak przygotowanych produktów wlej jogurt naturalny, majonez i musztardę. Dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj, by wszystko się połączyło.
- Tak przygotowaną sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. W tym czasie jej smaki się przegryzą i będzie smaczniejsza.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl