-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast uszek i pasztecików do barszczu podaj to. Wszystkim opadną szczęki, gdy je zobaczą
Zamiast uszek i pasztecików do barszczu podaj to. Wszystkim opadną szczęki, gdy je zobaczą
Barszcz czerwony przygotowujemy na wiele różnych sposobów. Jednak podajemy go z dodatkami, które z roku na rok są takie same. Paszteciki, krokiety, a przede wszystkim uszka są już przez nas dobrze znane. By tym razem nie powtarzać bardzo utartych schematów, proponujemy zrobić coś innego. Ten dodatek zaskoczy każdego.
Na barszcz czerwony z uszkami czekamy cały rok. Chociaż można go przyrządzić nie czekając na grudzień i święta i tak wiele osób woli się z tym wstrzymać. Jednak jedzenie tego dania latem lub wiosną nie ma takiego samego uroku niż podczas wigilijnej kolacji. Zazwyczaj tę zupę podaje się z uszkami, inni zaś zajadają się przy niej pasztecikami i krokietami. W moim domu również zawsze stawia się na tle klasyki, jednak ten rok będzie wyjątkowy. Zamiast wymienionych smakołyków powstaną babeczki, które dodadzą zupie smaku i oryginalności.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Wytrawne babeczki do barszczu to wyjątkowy dodatek, którego prawie nigdzie się nie używa. Ich zrobienie nie wymaga za wiele czasu, nawet można powiedzieć, że są szybsze od krokietów. W swoim wnętrzu skrywają ziemniaki, a także kiszoną kapustę. Takie połączenie jest znakomite z gorącym wywarem.
Przepis na wytrawne babeczki
Składniki
- 6 dużych ziemniaków,
- 3 cebule,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 4 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do dwóch osobnych naczyń. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Gdy zacznie nabierać kolorów dodaj obłóczoną i posiekaną kiszoną kapustę. Duś wszystko przez kilka minut, do momentu aż nadmiar płynu odparuje.
- Mieszankę przenieś do miski, pozostaw do wystudzenia. Następnie dodać odciśnięte ziemniaki, przesianą mąkę, wbij jajka i dopraw wszystko solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Formy na babeczki wysmaruj masłem i napełnij przygotowaną masą. Włóż je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wyciągnięciu babeczki powinny być rumiane i pachnące.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl