Makaron z mięsem mielonym nie musi być nudny. Zobacz, jak przygotować ulubiony obiad całej rodziny

Makaron z mięsem mielonym to najprostszy i najszybszy posiłek, jaki możesz stworzyć. Atutem tego dania jest także niski koszt przygotowania. Jak zrobić pyszny makaron z mięsem? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.

Makaron z mięsem mielonym - jak przygotować danie dla wielu osób w kilka chwil? Mamy przepis

Jak przygotować makaron z mięsem mielonym, aby był pyszny w smaku? Istotne są odpowiednio dobrane dodatki i mięso, które musi być dobrej jakości. Jeżeli chodzi natomiast o rodzaj, to mamy tutaj absolutną dowolność. Warto wspomnieć również coś więcej o dodatkach, poza warzywami i aromatycznymi przyprawami można dodać także pieczarki, które podkręcą smak potrawy. 

Makaron z mięsem mielonym - składniki:

  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego (może być wieprzowina lub wieprzowina z wołowiną)
  • sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy
  • opakowanie pieczarek 200 g
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu lub wody
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • kilka łyżek koncentratu
  • olej
  • dowolny makaron

Wykonanie:

  1. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  2. Podsmaż je na oleju.
  3. Dołóż obrane i pokrojone pieczarki.
  4. Dodaj mięso mielone. Dołóż do niego przyprawy. Wymieszaj i podsmaż na oleju.
  5. Wlej bulion.
  6. Wyrównaj temperaturę i wlej śmietankę.
  7. Dołóż koncentrat.
  8. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu.
  9. Ugotuj makaron i połącz z sosem.
  10. Opcjonalnie posyp ulubioną zieleniną.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Co do makaronu z mięsem mielonym będzie pasować najlepiej? Cukinia, pieczarki i pomidory to trio idealne

Co do makaronu z mięsem mielonym dodać, aby goście nabrali jeszcze większego apetytu? Danie na bazie makaronu i mięsa mielonego będzie bardzo dobrze komponować się z pomidorami, cukinią i pieczarkami. 

Makaron z mięsem mielonym krok po kroku:

Składniki:

  • 250-300 g makaronu
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cukinia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 szklanki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszona szałwia
  • olej
  • odrobina cukru
  • 1 cebula
  • starty parmezan

Wykonanie:

  1. Cebule obierz. Pokrój ją w kosteczkę. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Szałwię rozetrzyj w rękach. Dzięki temu zabiegowi wyostrzysz aromat.
  2. Cukinię dokładnie umyj i pokrój ją w półplasterki.
  3. Dołóż do mięsa. Zalej przecierem pomidorowym.
  4. Dopraw.
  5. Ugotuj makaron al dente. Następnie przecedź go i dodaj do mięsa.
  6. Dołóż do sosu, wymieszaj. Posyp obficie parmezanem.
  7. Opcjonalnie danie można posypać świeżą natką pietruszki.

Makaron z mięsem mielonym i sosem bazyliowym domowej roboty

Makaron z mięsem mielonym i sosem bazyliowym może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubują się w ziołowych smakach. Gotowi na przepis na sos bazyliowy własnej roboty? Zaczynamy!

Składniki, które są nam potrzebne do przygotowania dania to:

  • 500 g makaronu
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia - spora ilość
  • czosnek
  • bazylia w proszku
  • 1 śmietana - może być kremówka
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Później przejdź do przygotowania mięsa.
  3. Usmaż je na patelni. Dodaj posiekany czosnek i cebulę.
  4. Bazylię zmiksuj z odrobiną wody, przypraw i śmietany.
  5. Wyrównaj temperaturę i dołóż ją do całości dania.

* Dla urozmaicenia do tego dania możesz dodać grzyby - pieczarki lub leśne.

Zobacz też: Jak zrobić dobre naleśniki na krokiety, aby nie pękały? Oto przepis na perfekcyjne danie

Więcej o: