Risotto z warzywami - jak przygotować pyszne danie na walentynki?
Risotto z warzywami to danie, które zaspokoi nawet największy apetyt. To świetna propozycja na obiad na specjalną okazję, sprawdzi się doskonale na nadchodzące walentynki. Co ważne, takie danie wygląda i smakuje zjawisko, a wykonanie go jest banalnie proste i zajmuje tylko 30 minut. Poniżej znajdziesz przepis na risotto z samymi warzywami.
Risotto z warzywami - składniki:
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 g ryżu Arborio lub Carnaroli
- około 150 g kurek (mogą być inne grzyby np. pieczarki)
- 1-2 papryki
- 1 cukinia
- około 50 ml białego wina
- 1-2 pomidory
- 500 ml bulionu
- około 100 g sera gorgonzola
- starty parmezan
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, kmin rzymski, kurkuma, suszony estragon.
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj oliwę do garnka.
- Cebule obierz, pokrój i zeszklij.
- Dodaj przeciśnięty czosnek.
- Wsyp ryż, po chwili wlej wino.
- Dodaj przeprawy. Mieszaj od czasu do czasu.
- Dodaj umyte i pokrojone grzyby.
- Dołóż pokrojone papryki i cukinię.
- Dodaj pokrojonego pomidora.
- Gotuj risotto przez kwadrans, co jakiś czas wlewaj bulion i mieszaj.
- Dodawaj stopniowo dwa rodzaje sera. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]
Jakie warzywa do risotta? Takie, jak lubisz
Jakie warzywa i inne składniki pasują do risotta? Mamy tutaj absolutną dowolność. Do risotta możemy wykorzystać między innymi:
- paprykę
- cukinie
- cebule
- grzyby
- pomidory
- czosnek
- marchew
- pietruszka
- ogórek
- brokuły
- i wiele innych
Poniżej znajdziesz przepis na risotto z warzywami z dodatkiem mięsa. Jest to nieco inna alternatywa na danie. Tym razem coś dla fanów mięsnych smaków. Potrawa jest na tyle wyrazista i konkretna, że z powodzeniem możemy wykorzystać ją jako walentynkowe danie.
Składniki, które należy zakupić to:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 filet z kurczaka
- sól, pieprz, papryka, oregano, kurkuma, tymianek
- 200 g ryżu Arborio lub Carnaroli
- odrobina białego wina
- 250 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1/2 l bulionu drobiowego
- starty parmezan
- 50 g gorgonzoli
- posiekana natka pietruszki
- olej
Risotto z warzywami - krok po kroku:
- Weź garnek z grubym dnem. Dodaj łyżkę oleju.
- Cebule obierz, pokrój i zeszklij. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso pokrój i wrzuć na patelnię.
- Dopraw przyprawami.
- Dodaj ryż i podduś.
- Wlej wino. Poczekaj, aż odparuje.
- Dodaj umytą i pokrojoną cukinię i paprykę.
- Wlewaj stopniowo bulion, w międzyczasie mieszaj. Gotuj przez około kwadrans.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Dodaj większą część dwóch rodzajów sera.
- Wymieszaj. Posyp resztą sera i natką pietruszki..
Zobacz też: Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni