Sałatka z fety - jak przygotować? Co do niej dodać?
Jak przygotować sałatkę z fety, aby cieszyć się wspaniałymi walorami smakowymi? Już spieszymy z odpowiedzią! Do przygotowania sałatki z fety nie potrzeba wielu składników. Wystarczy dobra sałata, ser feta i garść zdrowych i pysznych warzyw. Poniżej przykładowa wersja sałatki z dodatkiem rukoli.
Sałatka z fety - składniki:
- opakowanie rukoli
- około 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- 1 puszka kukurydzy
- ćwiartka czerwonej cebuli
Składniki na sos:
- kilka łyżek oliwy
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- pół łyżki miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Rukolę umyj, osusz i umieść w misce.
- Dodaj umyte i pokrojone pomidorki.
- Do sałatki dodaj pokrojoną fetę oraz pokrojoną cebulę.
- Później dorzuć odcedzoną kukurydzę.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wykonaj sos. Połącz składniki. Dopraw, wymieszaj i polej sałatkę.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sałatka z fety i kurczaka - idealna na imprezę ze znajomymi
Sałatka z fety i kurczaka to znakomita przystawka na przyjęcie z bliskimi. Jest na tyle lekka, że nie obciąży naszego żołądka. Tańce nie będą nam straszne. Z drugiej strony - zadba o dobre samopoczucie. Jeżeli zależy nam na podkręceniu smaku, możemy dodać przyprawę do kurczaka. Potrawa nabierze bardziej wyrazistego smaku. Ponadto możemy zdecydować się na przyrządzenie kurczaka w piekarniku lub na grillu.
Sałatka z fety krok po kroku:
Składniki:
- pierś z kurczaka
- połowa sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- kawałek sera feta
- sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony
- 1 pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- majonez - ilość wedle uznania
- śmietana - kilka łyżek
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Filet umyj, osusz. Podziel na kawałki. Posyp przyprawami i usmaż.
- Sałatę umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
- Dołóż przecedzoną kukurydzę.
- Dodaj umytego i pokrojonego pomidora i ogórka.
- Dodaj pokrojony ser feta.
- Dopraw sałatkę.
- Dodaj śmietanę i majonez.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Co do sałatki z fetą? Oto sałatka z czerwoną cebulą, fetą, ogórkiem kiszonym, żółtą papryką, kukurydzą i tuńczykiem. Prosta, ale jaka pyszna!
Co do sałatki z fetą będzie najlepsze? Opcji jest całe mnóstwo, dlatego podajemy kolejny prosty przepis na wyjątkową sałatkę z fetą. Tym razem nie tylko pysznie smakuje, ale i cudownie wygląda. Sprawdź koniecznie, jak ją wykonać.
Składniki:
- feta - 1 opakowanie
- ogórek kiszony - 2-4 sztuki
- sól, pieprz
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka
- 1 opakowanie roszponki
- czerwona cebula
Wykonanie:
- Sałatę umyj, osusz.
- Dodaj umytą i pokrojoną paprykę.
- Dodaj pokrojoną cebulę.
- Odcedź kukurydzę i dodaj.
- Dorzuć rybę z puszki.
- Ogórki pokrój w kostkę i dodaj.
- Dodaj pokrojony ser feta.
- Połącz składniki.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj.
Sałatkę z fetą można serwować solo lub w duecie ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem