-
Haps
-
Jak przygotować
- Zastępują makaron w rosole i nadają mu głębszego smaku. Są soczyste i miękkie
Zastępują makaron w rosole i nadają mu głębszego smaku. Są soczyste i miękkie
Rosół jest na tyle tradycyjnym daniem, że zmienianie jego przepisu może dla niektórych być błędem. W podstawowej wersji podaje się go z cienkim makaronem, jednak my zmienimy ten sposób. Nie będą to ziemniaki, a mięsne kąski, które okazują się dużo smaczniejsze.
Każdy z nas chociaż raz przygotowywał tradycyjny rosół. Wykonanie go nie jest niczym skomplikowanym ani wymagającym. Wybranie dodatków, z którymi zostanie podany jest również sprawą oczywistą. Klasyczna forma podania mówi, że do każdej porcji podawany jest makaron jajeczny. W niektórych regionach Polski jednak odchodzi się od tego sposobu. Zamiast klusek można więc w nim zobaczyć ugotowane ziemniaki lub świeże pieczywo.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Pomimo że sposobów na zaserwowanie tej zupy jest wiele, my także mamy coś nowego. Nie są to warzywa, a mięsne kulki, które można znać pod nazwą knelki. Uformowane mięso z kurczaka gotuje się na wolnym ogniu, a później wrzuca do przygotowanego wywaru. W takiej odsłonie nie tylko świetnie smakuje, a także idealnie się prezentuje.
Przepis na knelki drobiowe
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka,
- 160 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- czerstwa bułka,
- 250 ml mleka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź mięso i pozostaw je do wystudzenia.
- Bułkę umieść w misce i zalej ją wodą. Gdy będzie miękka ostrożnie odciśnij ją z nadmiaru napoju.
- Kawałki kurczaka ponownie umieść w garnku i zalej je śmietanką. Dodaj oddzielone od białka żółtka, namoczoną kajzerkę, a także bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodaj je do masy mięsnej i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki.
- Z gotowej masy formuj kulki o wielkości orzechów włoskich. Partiami wrzucaj je do wrzątku i gotuj przez około 2 minuty. Wyłów je łyżką cedzakową. Tak przygotowane możesz podać wraz z rosołem lub jako dodatek zupy pomidorowej. Świetnie również smakują z sosem pomidorowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl