Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry to miłe wspomnienie z letnich spacerów po rynkach i nadmorskich deptakach. Jednak przepis na gofry, który dziś chcemy wam zdradzić, może kojarzyć się raczej z zimą, niż wakacjami. Jak zrobić gofry z cynamonem? Najlepiej zrobić ich jak najwięcej - są najpyszniejsze na świecie.
Gofry cynamonowe - w sam raz na zimowe łasuchowanie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 500
- 2 średnie jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- ok. 0,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
- 1 pełna łyżeczka cynamonu mielonego
Gofry cynamonowe - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cynamonem.
- Dodaj mleko i wbij jajka oraz roztopione masło. Możesz dodać także szczyptę soli. Następnie zmiksuj całość na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mace związał składniki - dzięki temu gofry będą delikatne.
- Blaszki gofrownicy lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nie porcje ciasta na gofry i smaż w zależności od mocy gofrownicy od 3 do 5 minut.
Tak przygotowane gofry są wyjątkowe w każdym calu. Jeśli masz ochotę się trochę porozpieszczać, albo chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, wypróbuj ten przepis, a zima stanie się dużo smaczniejsza.