• Link został skopiowany

Przepis na gofry, który wprawi cię w euforię. Wszystko za sprawą przyprawy, którą dodajesz do piernika

Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, chrupiące i naprawdę wyjątkowe? Nie jest to żadna magia - z goframi można kombinować bez końca. Można zamienić mleko na kefir lub maślankę, można zamienić mąkę pszenną na orkiszową, ale można też dodać różne przyprawy. My dziś dodamy taką, która najbardziej kojarzy się ze świętami.
Gofry z cynamonem
Africa Studio /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gofry to miłe wspomnienie z letnich spacerów po rynkach i nadmorskich deptakach. Jednak przepis na gofry, który dziś chcemy wam zdradzić, może kojarzyć się raczej z zimą, niż wakacjami. Jak zrobić gofry z cynamonem? Najlepiej zrobić ich jak najwięcej - są najpyszniejsze na świecie. 

Zobacz wideo

Gofry cynamonowe - w sam raz na zimowe łasuchowanie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 500
  • 2 średnie jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu mielonego

Gofry cynamonowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cynamonem. 
  2. Dodaj mleko i wbij jajka oraz roztopione masło. Możesz dodać także szczyptę soli. Następnie zmiksuj całość na gładkie ciasto. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mace związał składniki - dzięki temu gofry będą delikatne. 
  4. Blaszki gofrownicy lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nie porcje ciasta na gofry i smaż w zależności od mocy gofrownicy od 3 do 5 minut.

Tak przygotowane gofry są wyjątkowe w każdym calu. Jeśli masz ochotę się trochę porozpieszczać, albo chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, wypróbuj ten przepis, a zima stanie się dużo smaczniejsza.

Więcej o: