Wojny dwóch popularnych majonezów ciąg dalszy. Doktor dietetyki nie ma wątpliwości, który jest lepszy

Dla wielu Polaków nie ma świąt Bożego Narodzenia bez zatrważającej ilości sałatki jarzynowej. Ten smakowity i sycący dodatek pojawia się na wielu wigilijnych stołach, a jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Pozostaje jednak pytanie, który z dwóch popularnych majonezów nadaje się najlepiej? Doktor dietetyki Michał Wrzosek przyjrzał się obu sklepowym produktom.

W internecie regularnie wznawiana jest dyskusja na temat najlepszego majonezu sklepowego. Internauci dzielą się zazwyczaj na dwie grupy - tę, która preferuje Majonez Winiary i tę, która woli Majonez Kielecki. Faktycznie oba sosy różnią się smakiem, a jak się okazuje, również składem. Doktor dietetyki Michał Wrzosek na swoim TikToku opublikował filmik, w którym analizuje skład obu popularnych produktów. Który z nich wypadł lepiej? Doktor wyłonił bezapelacyjnego zwycięzcę. 

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Winiary czy Kielecki? Doktor dietetyki rozwiązał odwieczny spór 

Najlepszy majonez to zdecydowanie ten, który zrobimy samodzielnie w domu. Niestety, w obliczu nadmiaru bożonarodzeniowych obowiązków, trudno znaleźć czas na przygotowanie wszystkiego. Z tego powodu wiele Polek i Polaków sięga po sklepowe produkty, które ułatwią im przygotowanie wigilijnych potraw.

Ważne jednak, by dokładniej sprawdzać składy. Podobnie jak gotowa masa makowa potrafi zawierać wiele szkodliwych substancji, tak samo majonez do sałatki jarzynowej może nie być zdrowym wyborem. Składom obu najpopularniejszych majonezów sklepowych przyjrzał się więc doktor dietetyki Michał Wrzosek. Faworyt od razu wysunął się na prowadzenie.

Kielecki ma świetny skład. Olej rzepakowy, musztarda, woda, żółtka jaj i koniec. A Winiary ma już dodatek cukru i dodatków E

- przekazał w nagraniu dr Michał Wrzosek. Porównał również kaloryczność produktów, choć tutaj nie ma żadnych zaskoczeń. Oba majonezy są bardzo kaloryczne i lepiej używać ich z głową, choć Kielecki ma ich nieco mniej. Na koniec doktor wspomniał również o pochodzeniu produktów. Jak się okazuje, Majonez Kielecki produkowany jest przez Społem i jest całkowicie polskim produktem. Firma Winiary należy zaś do kontrowersyjnego koncernu Nestle. 

Chcesz zaoszczędzić nieco kalorii? Postaw na majonez... bez jajek

Nie jest tajemnicą, że majonez to produkt niezwykle kaloryczny. W 100 gramach pysznego sosu znajduje się aż 680 kalorii. Osoby, które planują zgubić kilka kilogramów lub starają się ograniczać spożycie produktów odzwierzęcych, mają jedno wyjście. Zamiast Kieleckiego lub Winiary, lepiej wybrać majonez wegańskich.

Wegańskie majonezy stają się coraz popularniejsze również na polskich rynku. Co ciekawe, firm zajmujących się ich produkcją nie brakuje. Nawet wspomniane dwa "majonezowe giganty" posiadają swoje roślinne odpowiedniki. Dlaczego jednak warto wybrać tę opcję? Otóż wegańskie majonezy są z reguły tańsze i mają mniej kalorii. Będzie więc to idealny wybór dla tych, którzy chcą zaoszczędzić i dbać o linię.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.