-
Haps
-
Jak przygotować
- Obok kapusty z grzybami i pasztecików postaw ten przysmak. Miska stanie się pusta w kilka sekund
Obok kapusty z grzybami i pasztecików postaw ten przysmak. Miska stanie się pusta w kilka sekund
Wigilia to wyjątkowy czas zadumy i czasu z rodziną. Spotykamy się wtedy na wieczerzy, by wspólnie spędzić chwile. Towarzyszą nam wtedy dania i smakołyki, których na co dzień za często nie jemy. Pierogi, kapusta i grzyby to najpopularniejsze dania, które się na nim znajdują. Jednak o tej potrawie również nie warto zapomnieć.
Kluski z makiem to danie, które na moim świątecznym stole pojawia się każdego roku. Wszyscy się nimi zachwycają, bo swoim smakiem wyróżniają się na tle innych potraw. W zależności od tego co lubimy, można do nich dodać suszone jak i świeże owoce. Można także wrzucić orzechy włoskie, migdały, czy orzechy nerkowca. Jeśli chodzi o wybór klusek, to i tutaj wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Niektórzy wybierają makaron łazanki, inni kokardki, a jeszcze inni robią go własnoręcznie. Dziś chcemy pokazać sposób na domowy makaron, a oprócz maku i orzechów, zasmakujesz pomarańczy i rodzynek.
Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem
Przepis na kluski z makiem
Składniki na kluski
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki wody,
- szczypta soli.
Składniki na masę makową
- 100 g maku,
- łyżka miodu,
- 2 łyżeczki masła,
- łyżeczka aromatu migdałowego,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- łyżka posiekanych orzechów,
- łyżka rodzynek.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem klusek. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka. Do takiego zestawienia wlej letnią wodę i dokładnie zagniataj do całkowitego połączenia.
- Tak przygotowane ciasto podziel na trzy równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wytnij średniej grubości kluski. Czynność powtórz do wyczerpania ciasta. Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku.
- Teraz czas na masę makową. Mak przesyp do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odcedź go przez sitko i pozostaw do wystudzenia.
- Gdy mak będzie chłodny, możesz utrzeć go w makutrze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, wrzuć na nie mak, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj aromat migdałowy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Makaron przenieś do miski i zalej go powstałą mieszanką. Wszystko wymieszaj do połączenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl