Obok kapusty z grzybami i pasztecików postaw ten przysmak. Miska stanie się pusta w kilka sekund

Wigilia to wyjątkowy czas zadumy i czasu z rodziną. Spotykamy się wtedy na wieczerzy, by wspólnie spędzić chwile. Towarzyszą nam wtedy dania i smakołyki, których na co dzień za często nie jemy. Pierogi, kapusta i grzyby to najpopularniejsze dania, które się na nim znajdują. Jednak o tej potrawie również nie warto zapomnieć.

Kluski z makiem to danie, które na moim świątecznym stole pojawia się każdego roku. Wszyscy się nimi zachwycają, bo swoim smakiem wyróżniają się na tle innych potraw. W zależności od tego co lubimy, można do nich dodać suszone jak i świeże owoce. Można także wrzucić orzechy włoskie, migdały, czy orzechy nerkowca. Jeśli chodzi o wybór klusek, to i tutaj wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Niektórzy wybierają makaron łazanki, inni kokardki, a jeszcze inni robią go własnoręcznie. Dziś chcemy pokazać sposób na domowy makaron, a oprócz maku i orzechów, zasmakujesz pomarańczy i rodzynek.

Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem

Przepis na kluski z makiem

Składniki na kluski

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową

  • 100 g maku,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki masła,
  • łyżeczka aromatu migdałowego,
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • łyżka posiekanych orzechów,
  • łyżka rodzynek.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem klusek. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka. Do takiego zestawienia wlej letnią wodę i dokładnie zagniataj do całkowitego połączenia.
  2. Tak przygotowane ciasto podziel na trzy równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wytnij średniej grubości kluski. Czynność powtórz do wyczerpania ciasta. Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku.
  3. Teraz czas na masę makową. Mak przesyp do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odcedź go przez sitko i pozostaw do wystudzenia.
  4. Gdy mak będzie chłodny, możesz utrzeć go w makutrze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  5. Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, wrzuć na nie mak, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj aromat migdałowy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Makaron przenieś do miski i zalej go powstałą mieszanką. Wszystko wymieszaj do połączenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.