Zamiast zawijać farsz w kapustę, zrób rozgrzewającą zupę. Na drugi dzień świąt jest jak znalazł

Drugi dzień świąt to dla wielu równie wyjątkowy czas jak Wigilia. Zbieranie się przy stole również obowiązuje, a wtedy warto podać jakieś nowe i świeże potrawy. By nie zaserwować odgrzewanych potraw, proponujemy zrobię tę zupę. Po jednej misce każdy będzie zapełniony i nie będzie chciał innych smakołyków.

W wielu domach, a także moim gołąbki są obowiązkowym daniem świątecznym. Babcia robi je za każdym razem, a cała rodzina zachwyca się ich smakiem. Jednak w tym roku poradziłam babci, że zamiast kilkugodzinnego stania i zawijania farszu w liście kapusty, lepiej zrobić zupę o podobnym smaku. Jest to na pewno alternatywa dla lubianych zawijasów, a także oszczędność czasu. Zamiast przyrządzania gołąbków można się w tym czasie zająć innym daniami, lub odpocząć. Okazuje się, że takie podanie tej potrawy prawie wcale nie różni się smakiem od klasyka. Jeśli nie wierzysz, musisz sam spróbować tej zupy.

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki

  • 2 l rosołu,
  • 450 g białej kapusty,
  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 150 g ryżu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 350 g pomidorów z puszki,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Następnie przełóż ją na tłuszcz znajdujący się w garnku i podsmaż przez kilka minut.
  2. Do cebuli dorzuć mielone mięso wieprzowe i wołowe, dokładnie zamieszaj. Smaż do lekkiego zarumienienia mięsa i odparowania wody. Następnie dodaj przecier pomidorowy.
  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i zetrzyj na tarce bezpośrednio do garnka ze składnikami.
  4. Gdy składniki odpowiednio się podsmażą czas dodać kapustę. Następnie wsyp nieugotowany ryż i wlej przecier pomidorowy. Na koniec wrzuć kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wsyp także pół łyżki soli i łyżkę pieprzu.
  5. Całość zalej rosołem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zupę wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i duś pod przykryciem przez około 4 godziny. W połowie czasu sprawdź, czy danie nie jest za gęste. Jeśli będzie, dolej niewielką ilość wody lub bulionu.
  6. Po tym czasie wyjmij całość z urządzenia, rozlej do misek, a wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: