Na świecie jest około 1000 wariantów sernika. W Polsce najczęściej jada się sernik krakowski, królewski czy baskijski. Ile osób, tyle smaków, dlatego niektórzy preferują rodzynki czy suszone owoce w środku, inni nie do końca. Najważniejsza jest jednak masa serowa. Przepisem na najlepsze ciasto podzieliła się Magda Gessler. Koniecznie wypróbuj ten przepis podczas tegorocznych świąt.
Oprócz makowca i szarlotki na wigilijnym stole nie może zabraknąć sernika. Zależy nam na tym, żeby nie opadł od razu po upieczeniu, cały czas był wilgotny i miękki. Magda Gessler ma na to pewien patent. Ciasto wychodzi tak pyszne, że w kilka minut znika ze stołu. Co będzie ci potrzebne do przygotowania pysznego serniczka? Oto składniki na ciasto:
Składniki na masę serową:
Zacznij od przygotowania spodu. Pokrój masło w kostkę, dodaj mąkę, cukier, sól i żółtka. Wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż nim dno tortownicy. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 200 st. C. W międzyczasie przygotuj masę serową. Pokrój masło, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do powstałej masy. Do tej samej miski włóż też twaróg, laski wanilii oraz mąkę. Zmiksuj. Czas na najważniejszy krok: białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. To ważne, bo odpowiednie ubicie białek gwarantuje puszyste ciasto. Teraz możesz dorzucić wybrane dodatki: skórkę pomarańczową, rodzynki czy suszone owoce. Wylej masę na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w 180 st. C.