Gessler robi sernik w ten sposób. Dzięki temu zawsze wychodzi puszysty i nie opada nawet po godzinie

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby sernika. Istnieje wiele jego rodzajów, ale podczas świąt Bożego Narodzenia największą ochotę mamy na ten tradycyjny. Puszysty, mięciutki i rozpływający się w ustach. Wiemy, jak robi go Magda Gessler.

Na świecie jest około 1000 wariantów sernika. W Polsce najczęściej jada się sernik krakowski, królewski czy baskijski. Ile osób, tyle smaków, dlatego niektórzy preferują rodzynki czy suszone owoce w środku, inni nie do końca. Najważniejsza jest jednak masa serowa. Przepisem na najlepsze ciasto podzieliła się Magda Gessler. Koniecznie wypróbuj ten przepis podczas tegorocznych świąt.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Przepis na sernik, który każdemu wychodzi. Korzysta z niego Magdy Gessler

Oprócz makowca i szarlotki na wigilijnym stole nie może zabraknąć sernika. Zależy nam na tym, żeby nie opadł od razu po upieczeniu, cały czas był wilgotny i miękki. Magda Gessler ma na to pewien patent. Ciasto wychodzi tak pyszne, że w kilka minut znika ze stołu. Co będzie ci potrzebne do przygotowania pysznego serniczka? Oto składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Łyżka śmietany,
  • 2 laski wanilii,
  • Skórka pomarańczowa i rodzynki (w zależności od upodobań).
 

To najpyszniejszy sernik na świecie. Ślinka cieknie na samą myśl

Zacznij od przygotowania spodu. Pokrój masło w kostkę, dodaj mąkę, cukier, sól i żółtka. Wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż nim dno tortownicy. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 200 st. C. W międzyczasie przygotuj masę serową. Pokrój masło, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do powstałej masy. Do tej samej miski włóż też twaróg, laski wanilii oraz mąkę. Zmiksuj. Czas na najważniejszy krok: białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. To ważne, bo odpowiednie ubicie białek gwarantuje puszyste ciasto. Teraz możesz dorzucić wybrane dodatki: skórkę pomarańczową, rodzynki czy suszone owoce. Wylej masę na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w 180 st. C.

Więcej o: