Żaden królewski czy z rosą. Ten sernik skradnie serca całej rodziny. Jeden składnik jest kluczowy

Sernik to bez wątpienia ciasto, którego nie może zabraknąć w święta i podczas karnawału. Wielcy fani tego wypieku już przebierają nogami na samą myśl o zjedzeniu go. W tym roku proponujemy zrobić nieco inną jego wersję. Smak jest niepowtarzalny, a sposób podania efektowny.

Bez sernika nie wyobrażam sobie świąt i rodzinnych imprez. Domyślam się, że właśnie tak myśli dużo więcej osób. Można go podawać na tyle różnych sposobów, że na pewno każdy znajdzie swoją ukochaną wersję. Ten przepis również znajdzie wielu fanów. Sernik, który z niego wychodzi, jest słodki, obłędnie puszysty i kremowy. To wszystko jest zasługą jednego składnika, a dokładniej masy kajmakowej. To ona dodawana jest nie tylko do masy serowej, a także polewa się nią wierzch ciasta.

Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy

Przepis na sernik krówkowy

Składniki na spód

  • 200 g ciasteczek korzennych,
  • 100 g masła.

Składniki na masę serową

  • 600 g zmielonego sera,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżka masła,
  • 3 jajka,
  • łyżka mąki pszennej.

Składniki na polewę

  • 170 g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka podziel na mniejsze kawałki i umieść w misce. Za pomocą blendera rozkrusz je na konsystencję piasku. Masło umieść w rondelku i rozpuść je na małym ogniu. Schłodzony tłuszcz przelej do ciastek i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką wylep dno tortownicy, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Blaszkę włóż na około 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie zajmij się masą serową. Do większej miski wrzuć masło i utrzyj ją na średnich obrotach miksera wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna być biała i kremowa.
  3. Do mieszanki dodaj masę kajmakową, a także stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki się wymieszają, dodaj mąkę i dodawaj po jednej łyżce sera. Miksuj do momentu połączenia i przygotowania kremowej konsystencji.
  4. Masę przelej do tortownicy, na której już czeka spód. Wierzch wyrównaj szpatułką. Ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 50 minut. Po tym czasie nie wyjmuj go z piekarnika, tylko pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  5. W tym czasie możesz jednak przygotować polewę. Do rondelka wlej mleko i zagrzej je z masą kajmakową co jakiś czas mieszaj. Następnie zdejmij naczynie z ognia, dodaj masło i energicznie wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną polewą oblej schłodzony sernik. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.