Kochamy je wszyscy, choć niektórzy jedzą tylko te sklepowe. Katarzyna Bosacka ostrzega, czego w nich unikać

Trudno wyobrazić sobie bez nich Wigilię. Są bowiem jednym z ulubionych dań wszystkich Polaków. Mowa oczywiście o pysznych pierogach z kapustą i grzybami. Nie każdy ma możliwość zrobić je samodzielnie. Co więc z tymi sklepowymi? Katarzyna Bosacka zdradziła, na co zwrócić uwagę podczas ich kupowania.

Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka i publicystka, która szerszemu gronu jest najbardziej znana z prowadzenia programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". To dzięki temu projektowi, wielu konsumentów zaczęło czytać składy produktów, a także zdrowiej się odżywiać. Obecnie Katarzyna Bosacka udziela się również w mediach społecznościowych, gdzie dalej porusza tematykę świadomych zakupów i zdrowej żywności. To, o czym powiedziała ostatnio, warto przypominać sobie przed każdymi świętami Bożego Narodzenia

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Pierogi są niemalże symbolem polskości, a w okresie świątecznym stanowią nieodłączną część wigilijnych smakołyków. Nie ma jednak co ukrywać, przygotowanie ich jest czasochłonne i wymaga wprawy. Nie każdy więc czuje się na siłach, lub ma możliwość zrobić je zupełnie samodzielnie. Wtedy z pomocą przychodzą propozycje sklepowe. Gotowe pierogi kupić można zarówno w osiedlowych sklepikach, jak i w wielkomiejskich marketach. Które zaś wybrać? To także nie jest prosty wybór.

Kupując pierogi z kapustą i grzybami liczyłabym na to, że w składzie pojawią się grzyby leśne. Niestety w wielu produktach jedyne grzyby, jakie się znajdują to... pieczarki - też grzyby, ale czuję jakiś taki niedosyt

- czytami w opublikowanym na Instagramie poście. Katarzyna Bosacka wyróżniła w nim aż piętnaście różnych produktów i przeanalizowała ich składy. Które pierogi wypadają najlepiej? Oczywiście te z najkrótszym składem. Im dłuższa lista składników i im więcej podejrzanych nazw, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt nie jest wart kupowania.

 

Katarzyna Bosacka wyróżniła składniki, których lepiej unikać

Na co uważać podczas kupowania pierogów? Oczywiście na niezdrowe składniki. Nie każdy jednak wie, które z nich powinny wzbudzać podejrzenie. Katarzyna Bosacka wyróżniła więc kilka z nich, na których widok powinna zapalać się konsumentom czerwona lampka z tyłu głowy. Do składników, których lepiej unikać, zalicza:

  • konserwanty (np. E202),
  • ekstrakt drożdżowy,
  • sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku (np. glutaminian monosodowy),
  • margarynę,
  • masę jajową,
  • syrop glukozowy,
  • maltodekstryny i cukier (szczególnie na początku składu).

Do tego spory problem stanowi rodzaj grzybów. Bosacka jest zdania, że najlepiej wybierać te, które mają w składzie grzyby leśne. Jak się okazuje, w sklepach są nawet takie pierogi, w których grzyby stanowią aż 18 procent. Taki produkt będzie smakował o wiele lepiej i bardziej "domowo", niż pierogi ze ich znikomą ilością.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.