Kompot, który rozgrzewa lepiej niż wino z jarmarku świątecznego. Wcale nie chodzi o ten z suszu

Podczas świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach gości kompot z suszu. W tym roku możesz nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnego napoju zrobić też jedną nowość. Mowa o korzennym kompocie z jabłek. Spróbujesz raz i przepadniesz.

Tradycyjny kompot wigilijny składa się z suszonych jabłek, gruszek, moreli, śliwek oraz żurawiny. Kompot z suszu jest wliczany w 12 potraw wigilijnych, dlatego 24 grudnia nie może zabraknąć go na stole. Wcale nie oznacza to jednak, że nie możesz dodatkowo przygotować innego napoju. Korzenny kompot z jabłek robi się bardzo szybko, a rozgrzewa lepiej niż wino.

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Zdrowy kompot z jabłek. Pachnie i smakuje jak święta

Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż, więc najwyższy czas wprawić się w odpowiedni nastrój. Oprócz ubrania choinki i udekorowania domu warto przyrządzić napój, który pachnie i smakuje lepiej niż niejeden sok. Jest nie tylko zdrowy, lecz także bardzo aromatyczny, bo zawiera najlepsze świąteczne przyprawy. Przepis jest naprawdę banalny. Żeby przygotować korzenny kompot z jabłek, będzie ci potrzebne tylko kilka rzeczy:

  • 1 większe jabłko,
  • 10 g świeżego imbiru,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • Przyprawy: cynamon, pieprz, goździki, przyprawa do piernika.

Jak zrobić kompot z jabłek na zimę? Przelej do dzbanka albo zawekuj

Umyj jabłko, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój w plasterki. Imbir również umyj i pokrój w plastry. Wrzuć obydwie rzeczy do garnka, dodaj przyprawy i 600 ml wody. Ilość przypraw zależy tylko od ciebie. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić, bo kompot wyjdzie za mocny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny i erytrytol. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wyłącz gaz, zostaw kompot do ostudzenia i przelej do dzbanka. Pyszny kompot korzenny gotowy do postawienia na stół. Można go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.