Przepis na naleśniki elastyczne i mięciutkie, aż miło. Ten efekt to zasługa dwóch mąk

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie. Idealne na każdy posiłek, idealne na słodko i na słono. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na naleśniki, które są elastyczne, mięciutkie i idealne do zawijania i krokietów. Nie każdy wie, jak osiągnąć ten efekt, a chodzi o połączenie dwóch mąk.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki chyba każdy zna, ale czasami jest tak, że wychodzą twarde, nie chcą się składać lub rwą się bądź pękają. Nie z tym przepisem. Jak w takim razie zrobić perfekcyjne naleśniki, które i posmarujesz dżemem i zapieczesz w piekarniku lub przerobisz na krokiety? Do ciasta dodajesz mąkę, prawda? Tym razem dodaj dwie - pszenną i ziemniaczaną.

Zobacz wideo

Delikatne i elastyczne naleśniki - idealne do zawijania

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej niskiego typu
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru, jeśli robisz naleśniki na słodko

Sposób wykonania:

  1. Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę i mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodaj mleko, wodę, wbij jajka i dodaj sól i cukier, jeśli używasz. Następnie za pomocą miksera zmiksuj całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj roztopione masło. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące pszennej związał składniki. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze bardziej elastyczne. 
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą złote. 

Takie naleśniki są idealne w każdym calu. Jeśli masz w planach na obiad naleśniki po meksykańsku lub chcesz zrobić krokiety do barszczyku, ten przepis jest najlepszy, jaki możesz wykorzystać. 

Więcej o: