Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na naleśniki chyba każdy zna, ale czasami jest tak, że wychodzą twarde, nie chcą się składać lub rwą się bądź pękają. Nie z tym przepisem. Jak w takim razie zrobić perfekcyjne naleśniki, które i posmarujesz dżemem i zapieczesz w piekarniku lub przerobisz na krokiety? Do ciasta dodajesz mąkę, prawda? Tym razem dodaj dwie - pszenną i ziemniaczaną.
Delikatne i elastyczne naleśniki - idealne do zawijania
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej niskiego typu
- 1 szklanka mleka
- niepełna szklanka wody gazowanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- szczypta cukru, jeśli robisz naleśniki na słodko
Sposób wykonania:
- Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę i mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj mleko, wodę, wbij jajka i dodaj sól i cukier, jeśli używasz. Następnie za pomocą miksera zmiksuj całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące pszennej związał składniki. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze bardziej elastyczne.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą złote.
Takie naleśniki są idealne w każdym calu. Jeśli masz w planach na obiad naleśniki po meksykańsku lub chcesz zrobić krokiety do barszczyku, ten przepis jest najlepszy, jaki możesz wykorzystać.