To jednogarnkowe danie robiło furorę w PRL-u. Przygotowane w ten sposób zachwyca smakiem

W czasach PRL-u królowała nietypowa kuchnia. Przepisy, jakich wtedy używano, dziś niektórych przyprawiłyby o zawrót głowy. Niektóre dania z tego okresu wywołują nostalgię, inne - niesmak. Mało kto przyrządza obecnie potrawę, którą wtedy uznawano za istny rarytas. Pręga wołowa to smaczny i prosty pomysł na jednogarnkowy obiad.

Polska Rzeczpospolita Ludowa rządziła się swoimi prawami - również w kulinariach. Potrawy, które wtedy powstawały, do dziś mają swoich zwolenników i przeciwników. Nietypowe czasy wymagały nietypowych rozwiązań. Niektóre przysmaki, które dziś uznawane są za łatwo dostępne, kiedyś stanowiły o czyimś luksusie lub szczęściu. Mięso nie zawsze było dostępne na półkach sklepowych, dlatego kiedy pojawiała się wołowina - zaradni smakosze nie marnowali czasu. Pręga wołowa to nieco zapomniane, ale wciąż pyszne danie, które warto zaserwować bliskim na obiad.

Zobacz wideo Tatar wołowy

W PRL-u zajadano się tym daniem "od święta". Przyrządzone prawidłowo smakuje obłędnie

Przygotowanie pręgi wołowej z warzywami zajmuje nieco czasu, jednak - wbrew pozorom - jest dość proste i mało skomplikowane. Najważniejsze, aby co jakiś czas kontrolować duszące się mięso i w razie potrzeby "podlewać" je wodą. Jest to doskonały pomysł na dwudniowy, niezwykle pożywny obiad dla całej godziny. 

Składniki:

  • 900 g pręgi wołowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 małe cebule,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Duszona pręga wołowa z warzywami. Sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj przez kilka minut razem z czosnkiem. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze fragmenty w poprzek włókien. Pokrojoną drobno pręgę wołową dodaj do warzyw na patelni. Dopraw całość papryką ostrą i słodką, oregano, suszonym czosnkiem, a także solą i pieprzem wedle uznania. Duś wszystko pod przykryciem przez półtorej do dwóch godzin. 

W razie potrzeby dolewaj co jakiś czas nieco wody. W dalszej kolejności dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz paprykę czerwoną i żółtą z wykrojonym gniazdem nasiennym. Duś potrawę przez kolejne dwie godziny, kontrolując, czy nie potrzebuje więcej wody. Gotową pręgę wołową możesz podać z ziemniakami i świeżą surówką, a nawet z ryżem bądź makaronem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.