"Makowa Panienka". To ciasto zachwyci podniebienie każdego. Przygotuj, a nie zostanie nawet okruszek

"Makowa Panienka" to wyjątkowe ciasto, które może okazać się hitem tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Poza wdzięczną nazwą, pięknie prezentuje się na stole, więc idealnie sprawdzi się na szczególne okazje.

Święta to czas, kiedy wiele z nas z utęsknieniem czeka cały rok, aby zajadać się tradycyjnymi potrawami. Oprócz wytrawnych dań na stole goszczą także rozmaite ciasta, które smakują idealnie do popołudniowej kawy czy do gorącej herbaty. Jeśli masz ochotę nieco odejść od pieczenia klasycznego makowca, postaw na "makową panienkę", czyli przekładany wypiek, który idealnie przełamuje smaki. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jakie ciasta można upiec na święta? "Makowa panienka" zrobi furorę na świątecznym stole

Wśród ciast na Boże Narodzenie nie może zabraknąć makowca, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Mak bowiem jest nieodłącznym elementem polskich świąt zimowych. W tym roku, zamiast zawijanego makowca możesz wypróbować efektowne i zaskakujące kompozycją smaków makowe ciasto przekładane. Pod wdzięczną nazwą "makowa panienka" kryje się ciasto z kremem śmietanowym, galaretką porzeczkową i masą makową. Do jej przygotowania potrzebujesz prostych i ogólnodostępnych składników.

Do zrobienia biszkoptu:

  • 8 białek z dużych jajek,
  • 4 żółtka z dużych jajek,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 150 g cukru do wypieków,
  • 150 g maku,
  • szczypta soli
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • pół szklanki wody

Do wykonania masy:

  • 500 ml mleka (2 szklanki),
  • 4 żółtka z dużych jajek,
  • 125 g cukru do wypieków,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka z 2 cytryn

Składniki na nasączenie:

  • 50 ml likieru limoncello lub soku z cytryny,
  • 50 ml wody

Do masy porzeczkowej:

  • 280g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 200ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody w temperaturze pokojowej

Makowa Panienka zachwyci podniebienie każdego gościa. Oto przepis

Zanim zaczniesz robić biszkopt, nastaw piekarnik na 160 st. C na funkcji termoobieg, a blachę o wymiarach ok. 30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wcześniej wyjmij składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. 

Ciasto:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach i dodaj odrobiną soli.
  2. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Stopniowo dodajemy żółtka przy zmniejszonych obrotach miksera.
  4. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy mak, wiórki kokosowe i mączkę migdałową.
  5. Jednolitą masę wylewamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 
  6. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na trzy cienkie blaty. Każdy z nich nasączamy mieszanką wody z limoncello lub sokiem z cytryny.

Krem:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier wanilinowy.
  2. Całość zagotowujemy i ściągamy z palnika.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny puch.
  4. Dodajemy do całości mąkę i mieszamy.
  5. Wlewamy połowę zagotowanego mleka i łączymy w jednolitą masę.
  6. Dodajemy do całości resztę mleka i stawiamy na palniku, cały czas mieszając, aż powstanie budyń.
  7. Czekamy, aż ostygnie.
  8. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego sok z cytryny.
  9. Dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń.

Masa porzeczkowa:

  1. Zalej żelatynę 2 łyżkami wody i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 10 minut. 
  2. Wsyp galaretkę do miski i zalej gorącą wodą. Mieszaj, aż się rozpuści i dodaj napęczniałą żelatynę, dalej mieszając.
  3. Dodaj konfiturę i zblenduj na mus. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  4. Masę porzeczkową wylej na biszkopt w blaszce i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby galaretka stężała.

Do przygotowania ciasta "makowa panienka" na pierwszy blat pokryty konfiturą nakładamy drugi, na którym rozsmarowujemy połowę kremu. Przykrywamy kolejnym blatem, a na niego pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi i przyozdabiamy owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby się schłodziło przed podaniem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.