Przy niej śledzie w śmietanie mogą się schować. Babka śledziowa zachwyci każdego smakosza

Niektóre dania na świątecznym stole wciąż wprawiają w zachwyt każdego z domowników. Wytrawny specjał, jakim jest babka śledziowa, jest hitem podczas kolacji wigilijnej. Co ciekawe, jej wykonanie jest banalnie proste.

Śledzie to nieodłączny element niemal każdej uroczystości. Znajdziemy je podane w rozmaitych odsłonach. W śmietanie, oleju, z cebulką czy w sałatce. Możliwości ich serwowania jest wiele. Jedną z nich jest wykonanie z nich babki. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Babka śledziowa. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole

Przygotowanie babki śledziowej zajmuje dosłownie 30-40 minut. Babka śledziowa to nic innego, jak warstwowa sałatka z dodatkiem żelatyny, przygotowywana w blaszce na babkę. Można ją bez problemu kroić nożem, a na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 5 płatów śledziowych,
  • 3 jajka na twardo,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 buraki,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 25 g żelatyny,
  • 125 ml wody.

Zapomnij o śledziach w śmietanie. W tym roku zaskocz bliskich śledziową babką

Śledzie to jedne z najbardziej lubianych ryb, które wybieramy na Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych opcji na ich podanie warto wypróbować także inne. Babka śledziowa to nie tylko efektowna przekąska na święta, ale także zachwycająca smakiem potrawa.

  1. Śledzie wypłucz w wodzie i zalej zimnym mlekiem w misce. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. W międzyczasie dokładnie umyj buraki, ziemniaki i marchew, a następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Ostudzone, obrane warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki obrać i dopiero pokroić.
  4. Wymoczone śledzie i jajka siekamy drobno.
  5. Żelatynę zalać trzema łyżkami gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawiamy ją na kilka minut do napęcznienia.
  6. Gdy żelatyna lekko ostygnie, dodajemy do niej majonez i mieszamy.
  7. Przekładamy po równo do każdej miseczki ze składnikami i dokładnie mieszamy.
  8. Formę na babkę wykładamy folią spożywczą i układamy w niej kolejno wszystkie pokrojone składniki, kończąc na śledziach.
  9. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  10. Przed podaniem na kilka sekund umieścić foremkę w gorącej wodzie i odwrócić na talerzyku. 
  11. Ostrożnie przewrócić całość do góry dnem i udekorować np. natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.