Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik z wiaderka to dla niektórych starszych gospodyń profanacja, bo jak to tak ułatwiać sobie życie i nie mielić domowego twarogu trzy razy w maszynce, najlepiej na korbę? Oczywiście mówię to półżartem, ale prawda jest taka, że ser w wiaderku to po prostu już zmielony twaróg gotowy do użycia w ciastach i deserach. Przepis na sernik z wiaderka jest banalny i mam wrażenie, że początkujący adepci sztuki pieczenia domowych ciast, właśnie od niego powinni zaczynać swoją przygodę. Dziś będzie tak prosto, jak tylko się da - nawet nie będziemy robić spodu - wystarczą biszkopty lub herbatniki.
Najłatwiejszy sernik z wiaderka - puszysty i nie odpada
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 dużycj jajek
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- kostka masłą (należy je roztopić)
- na spód: herbatniki lub biszkopty
Sposób wykonania:
- Na samym poczatku upewnij się, ze wszytskie skłądnki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i poiszki budyniowe. Zacznij miskować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy skłądniki się połączą, cienką strużką wlej masło.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i za pomoca szpatułki bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej najpierw rób to stopniowo za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, później lekko uchylonym piekarniku.
Taki sernik to marzenie każdego łasucha. Idealny na święta i do codzienej kawki. Jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w dobieniu domowych ciast, zacznij od tego przepisu - na pewno się uda.