Sernik z wiaderka, czyli najłatwiejsze ciasto świata. Wychodzi lekki i puszysty

Jak zrobić sernik z wiaderka, który jest puszysty jak chmurka, nie opada i smakuje, jak marzenie? Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Jeśli masz ochotę na domowe ciasto, ale obawiasz się sernikowej klapy, spokojnie - ten przepis nie ma prawa się nie udać.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik z wiaderka to dla niektórych starszych gospodyń profanacja, bo jak to tak ułatwiać sobie życie i nie mielić domowego twarogu trzy razy w maszynce, najlepiej na korbę? Oczywiście mówię to półżartem, ale prawda jest taka, że ser w wiaderku to po prostu już zmielony twaróg gotowy do użycia w ciastach i deserach. Przepis na sernik z wiaderka jest banalny i mam wrażenie, że początkujący adepci sztuki pieczenia domowych ciast, właśnie od niego powinni zaczynać swoją przygodę. Dziś będzie tak prosto, jak tylko się da - nawet nie będziemy robić spodu - wystarczą biszkopty lub herbatniki. 

Zobacz wideo

Najłatwiejszy sernik z wiaderka - puszysty i nie odpada

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 dużycj jajek
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • kostka masłą (należy je roztopić)
  • na spód: herbatniki lub biszkopty

Sposób wykonania:

  1. Na samym poczatku upewnij się, ze wszytskie skłądnki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i poiszki budyniowe. Zacznij miskować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy skłądniki się połączą, cienką strużką wlej masło. 
  3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i za pomoca szpatułki bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany. 
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej najpierw rób to stopniowo za pomocą łyżki. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, później lekko uchylonym piekarniku. 

Taki sernik to marzenie każdego łasucha. Idealny na święta i do codzienej kawki. Jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w dobieniu domowych ciast, zacznij od tego przepisu - na pewno się uda. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.