Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze

Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina konkretnych produktów, by podkręcić smak kapusty i wzbogacić aromat potrawy.

Co należy dodać do bigosu, żeby ten smakował wybitnie i zapadł w pamięć każdemu? Z reguły do kapusty dodajemy różne rodzaje mięsa, a także suszone grzyby. Niektórzy dodają również wino i śliwki suszone, które doskonale nadają charakterystycznego aromatu. Czy to jednak wystarczy? Jeśli chcesz mieć pewność, że bigos będzie miał głęboki i intensywny smak, dodaj kilka łyżek... miodu. Ten słodki dodatek jest nieodłączną częścią bigosu w moim domu i co roku robi furorę wśród rodziny. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 duże jabłka,
  • 3 cebule białe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pęta ulubionej kiełbasy,
  • 200 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 3 garście suszonych grzybów,
  • 1 garść suszonych śliwek węgierek,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • 3 łyżki ulubionego miodu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Bigos z rodzinnego przepisu. Smakuje tak dobrze, że znika pierwszego dnia

Zanim przejdziemy do gotowania bożonarodzeniowego bigosu, należy wcześniej przygotować niektóre składniki. Wieczór wcześniej namocz w letniej wodzie suszone grzyby. W drugiej szklance namocz zaś śliwki, najlepiej węgierki. Aby ułatwić sobie pracę na drugi dzień, możesz także skroić inne składniki i przechowywać je w pojemniczku, aż do momentu gotowania.

  1. Namoczone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy.
  2. Ugotowane i miękkie grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Namoczone śliwki odcedzamy z wody i kroimy w kostkę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Kapustę białą siekamy w długie paski. Kiszoną kapustę również siekamy na mniejsze kawałki.
  6. Obie kapusty kładziemy do garnka i gotujemy w dwóch szklankach wody. Zawartość powinna dusić się pod przykryciem do miękkości. Należy kontrolować ilość wody i w razie potrzeby, dolewać jej w trakcie gotowania.
  7. Kiełbasę i mięso kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Podsmażamy na odrobinie masła klarowanego lub oleju, a następnie wraz z tłuszczem dodajemy do gotującej się kapusty. 
  8. Do garnka z kapustą dodajemy grzyby, śliwki i jabłka.
  9. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno szatkujemy. Podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju i również przekładamy do bigosu.
  10. Na suchej patelni prażymy ziela angielskie, listki laurowe i majeranek, Przyprawy dodajemy do bigosu.
  11. Po 15 minutach dolewamy do bigosu wino wraz z lekko podgrzanym miodem i gotujemy całość 2-3 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  12. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany bigos wystarczy dobrze wymieszać, gotować ostatni kwadrans i doprawić ponownie w razie potrzeby. Smacznego!
Więcej o: