Co należy dodać do bigosu, żeby ten smakował wybitnie i zapadł w pamięć każdemu? Z reguły do kapusty dodajemy różne rodzaje mięsa, a także suszone grzyby. Niektórzy dodają również wino i śliwki suszone, które doskonale nadają charakterystycznego aromatu. Czy to jednak wystarczy? Jeśli chcesz mieć pewność, że bigos będzie miał głęboki i intensywny smak, dodaj kilka łyżek... miodu. Ten słodki dodatek jest nieodłączną częścią bigosu w moim domu i co roku robi furorę wśród rodziny.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 duże jabłka,
- 3 cebule białe,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pęta ulubionej kiełbasy,
- 200 g łopatki wieprzowej,
- 200 g boczku wędzonego,
- 3 garście suszonych grzybów,
- 1 garść suszonych śliwek węgierek,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
- 3 łyżki ulubionego miodu,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
- 5 listków laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Bigos z rodzinnego przepisu. Smakuje tak dobrze, że znika pierwszego dnia
Zanim przejdziemy do gotowania bożonarodzeniowego bigosu, należy wcześniej przygotować niektóre składniki. Wieczór wcześniej namocz w letniej wodzie suszone grzyby. W drugiej szklance namocz zaś śliwki, najlepiej węgierki. Aby ułatwić sobie pracę na drugi dzień, możesz także skroić inne składniki i przechowywać je w pojemniczku, aż do momentu gotowania.
- Namoczone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy.
- Ugotowane i miękkie grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Namoczone śliwki odcedzamy z wody i kroimy w kostkę.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę białą siekamy w długie paski. Kiszoną kapustę również siekamy na mniejsze kawałki.
- Obie kapusty kładziemy do garnka i gotujemy w dwóch szklankach wody. Zawartość powinna dusić się pod przykryciem do miękkości. Należy kontrolować ilość wody i w razie potrzeby, dolewać jej w trakcie gotowania.
- Kiełbasę i mięso kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Podsmażamy na odrobinie masła klarowanego lub oleju, a następnie wraz z tłuszczem dodajemy do gotującej się kapusty.
- Do garnka z kapustą dodajemy grzyby, śliwki i jabłka.
- Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno szatkujemy. Podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju i również przekładamy do bigosu.
- Na suchej patelni prażymy ziela angielskie, listki laurowe i majeranek, Przyprawy dodajemy do bigosu.
- Po 15 minutach dolewamy do bigosu wino wraz z lekko podgrzanym miodem i gotujemy całość 2-3 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany bigos wystarczy dobrze wymieszać, gotować ostatni kwadrans i doprawić ponownie w razie potrzeby. Smacznego!