Przepis na orzeszki, czyli kultowe ciasteczka PRL-u. Podaj w Boże Narodzenie - znikną momentalnie

Kto jeszcze pamięta orzeszki? Te chrupiące ciasteczka wypełnione obficie słodkim nadzieniem to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień wszystkich, którzy mieli okazję dorastać w latach osiemdziesiątych. Przepis na orzeszki jest banalny i na pewno gdzieś na strychu albo na dnie pawlacza macie schowaną charakterystyczną patelnię. Jak podasz orzeszki w święta, nikt nawet nie tknie pierniczków.

Więcej przepisów na domowe ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy mamy taki przepis, który najbardziej kojarzy nam się z beztroskimi chwilami dzieciństwa, kiedy to ciasteczka nie tuczyły, a nasze mamy i babcie z uśmiechem je dla nas piekły. Pewnie wielu z nas ma właśnie takie wspomnienie z orzeszkami, czyli okrągłymi ciasteczkami obficie wypełnionymi nadzieniem, często czekoladowym, kakaowym lub orzechowym, czy śmietankowym. Bez znaczenia, co orzeszki miały w środku, i tak na pewno część z was podkradała "puste skorupki", które były pyszne i przyjemnie chrupały. Dziś postaramy się odświeżyć wasze wspomnienia i podamy klasyczny przepis na orzeszki. Na Boże Narodzenie jak znalazł. 

Zobacz wideo

Orzeszki - ciasteczka naszego dzieciństwa

Składniki:

  • 4 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej, ale może być też typ 500
  • kostka masła
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (uważaj, żeby nie był zbrylony)
  • 2 jajka i jedno żółtko
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 proc.
  • płaska łyżeczka sody
  • ulubione nadzienie

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od masła. Włóż je do rondelka i rozpuść. Uważaj jednak, by nie zaczęło się pienić. Następnie pozostaw do ostudzenia, ale nie na tyle, by stężało. 
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj jajka i żółtko oraz śmietanę i zacznij zagniatać, stopniowo dodając masło. 
  3. Ciasto podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie odcinaj niewielki kawałki i uformuj je w dłoniach w kształt kuleczek. 
  4. Patelnię do orzeszków lekko natłuść masłem lub olejem. Następnie nakładaj do otworów kawałki ciasta i zamykaj patelnię. 
  5. Patelnię trzymaj tuż nad palnikiem ustawionym na dość dużą moc. Po ok. 30 sekundach sprawdź, czy orzeszki są już rumiane. Jeśli nie - trzymaj jeszcze kilkanaście sekund. 

Takie orzeszki możesz nadziewać dowolnie, najczęściej orzeszki nadziewa się kremem orzechowo-kakaowym na maśle, ale możesz użyć także gotowego kremu czekoladowego lub po prostu wymieszaj masę kajmakową z roztopioną czekoladą. 

Więcej o: