Więcej przepisów na domowe ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy mamy taki przepis, który najbardziej kojarzy nam się z beztroskimi chwilami dzieciństwa, kiedy to ciasteczka nie tuczyły, a nasze mamy i babcie z uśmiechem je dla nas piekły. Pewnie wielu z nas ma właśnie takie wspomnienie z orzeszkami, czyli okrągłymi ciasteczkami obficie wypełnionymi nadzieniem, często czekoladowym, kakaowym lub orzechowym, czy śmietankowym. Bez znaczenia, co orzeszki miały w środku, i tak na pewno część z was podkradała "puste skorupki", które były pyszne i przyjemnie chrupały. Dziś postaramy się odświeżyć wasze wspomnienia i podamy klasyczny przepis na orzeszki. Na Boże Narodzenie jak znalazł.
Orzeszki - ciasteczka naszego dzieciństwa
Składniki:
- 4 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej, ale może być też typ 500
- kostka masła
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru (uważaj, żeby nie był zbrylony)
- 2 jajka i jedno żółtko
- 2 czubate łyżki śmietany 18 proc.
- płaska łyżeczka sody
- ulubione nadzienie
Sposób wykonania:
- Zacznij od masła. Włóż je do rondelka i rozpuść. Uważaj jednak, by nie zaczęło się pienić. Następnie pozostaw do ostudzenia, ale nie na tyle, by stężało.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj jajka i żółtko oraz śmietanę i zacznij zagniatać, stopniowo dodając masło.
- Ciasto podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie odcinaj niewielki kawałki i uformuj je w dłoniach w kształt kuleczek.
- Patelnię do orzeszków lekko natłuść masłem lub olejem. Następnie nakładaj do otworów kawałki ciasta i zamykaj patelnię.
- Patelnię trzymaj tuż nad palnikiem ustawionym na dość dużą moc. Po ok. 30 sekundach sprawdź, czy orzeszki są już rumiane. Jeśli nie - trzymaj jeszcze kilkanaście sekund.
Takie orzeszki możesz nadziewać dowolnie, najczęściej orzeszki nadziewa się kremem orzechowo-kakaowym na maśle, ale możesz użyć także gotowego kremu czekoladowego lub po prostu wymieszaj masę kajmakową z roztopioną czekoladą.