Jak podkręcić smak domowych ciast, ciasteczek i deserów? Dla jednych idealnym rozwiązaniem będzie słodka polewa, jednak większą popularnością cieszy się kruszonka. Dodać ją można do wszystkiego - od najróżniejszych ciast, przez mini babeczki, aż po jogurt z owocami. Miłośnicy kruszonki potrafią jeść ją nawet prosto z miski lub patelni.
Przygotowanie idealnej kruszonki może jednak sprawić kłopot. Nie jest bowiem rzadkością, że kruszonka potrafi być niewystarczająco słodka lub zbyt mączna. Aby uniknąć podobnych błędów, warto korzystać ze sprawdzonych przepisów. Jednym z nich podzieliła się polska kucharka Ania Starmach. Sekret tkwi oczywiście w proporcjach składników.
Gotową kruszonką można posypać wierzch wielu ciast. Taki dodatek świetnie komponuje się z ciastami jogurtowymi i szarlotkami, ale można użyć go także do dekoracji sernika, bezy, babeczek lub domowych ciastek. Jeśli natomiast zostanie Ci nadmiar kruszonki i nie wiesz co z nią zrobić, wystarczy przesypać ją do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce.