Ania Starmach dodaje ten domowy przysmak do deserów. Poprawisz nim smak każdego ciasta

Co łączy rogaliki maślane, ciasto drożdżowe i szarlotkę? Oczywiście znajdująca się na wierzchu, przepyszna kruszonka. Dla wielu łasuchów to właśnie ona stanowi najlepszą część deseru i wynosi jego smak na wyższy poziom. Jak zrobić ją w domu? Ania Starmach zdradziła przepis na znakomitą kruszonkę, która udaje się za każdym razem. Kluczem są odpowiednie proporcje.

Jak podkręcić smak domowych ciast, ciasteczek i deserów? Dla jednych idealnym rozwiązaniem będzie słodka polewa, jednak większą popularnością cieszy się kruszonka. Dodać ją można do wszystkiego - od najróżniejszych ciast, przez mini babeczki, aż po jogurt z owocami. Miłośnicy kruszonki potrafią jeść ją nawet prosto z miski lub patelni.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przygotowanie idealnej kruszonki może jednak sprawić kłopot. Nie jest bowiem rzadkością, że kruszonka potrafi być niewystarczająco słodka lub zbyt mączna. Aby uniknąć podobnych błędów, warto korzystać ze sprawdzonych przepisów. Jednym z nich podzieliła się polska kucharka Ania Starmach. Sekret tkwi oczywiście w proporcjach składników. 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g masła.

Doskonała w każdym calu kruszonka z przepisu Ani Starmach. Dodaj ją do domowych ciast

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Można użyć do tego zarówno specjalnego narzędzia, jak i zwykłego sitka.
  2. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki.
  3. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej sprawdzi się drobnoziarnisty.
  4. Wszystkie składniki ucieramy wspólnie, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. 

Gotową kruszonką można posypać wierzch wielu ciast. Taki dodatek świetnie komponuje się z ciastami jogurtowymi i szarlotkami, ale można użyć go także do dekoracji sernika, bezy, babeczek lub domowych ciastek. Jeśli natomiast zostanie Ci nadmiar kruszonki i nie wiesz co z nią zrobić, wystarczy przesypać ją do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. 

Więcej o: