Puszysty jak obłoczek sernik Magdy Gessler. Z tym trikiem świąteczne ciasto wyjdzie idealne

Święta bez słodyczy i łakoci nie mają racji bytu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć w tym roku gości czymś naprawdę wyjątkowym postaw na sernik z przepisu Magdy Gessler. Ciasto wyjdzie puszyste jak obłoczek, jeśli będziesz pamiętać o szczegółach. Złote proporcje także są tu istotne!

Sernik to nasze słodkie dobro narodowe, a jak wiadomo, święta bez niego się nie mogą odbyć. Jak zatem przygotować idealnie puszyste, lekkie i kremowe ciasto? Poza najlepszymi składnikami liczą się także umiejętności - tu dbałość o szczegóły jest konieczna. Wówczas ciasto Gessler wyjdzie palce lizać. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Magda Gessler zdradza mistrzowski patent na sernik świąteczny 

Takie ciasto, jakim jest sernik, zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Magda Gessler pokazała, co robi, aby zawsze wychodził puszysty jak chmurka. Okazuje się, że nawet najdrobniejsze detale mogą mieć tu znaczenie. Zasadą numer jedne jest zatem temperatura składników - warto dopilnować, by wcześniej wyciągnąć np. jaja z lodówki. Kolejnym szczegółem są złote proporcje. Porcja sera musi doskonale łączyć się z pianą z białek czy gramaturą masła. Nie obejdzie się też bez dodatków takich jak świeże nasiona wanilii, rodzynki czy skórka z pomarańczy. 

Jak zdradza Magda Gessler, najważniejsze jest jednak pieczenie. Temperatura powinna być idealnie dobrana, bo jeśli przesadzimy, to możemy być pewni, że uzyskamy popękany wierzch i przypaloną "skórkę". Z kolei zbyt niska sprawi, że ciasto nam opadnie lub będzie miało niewłaściwą konsystencję. Przyda się też kąpiel wodna, która zapewni sernikowi najlepsze warunki. 

Przepis na idealny sernik prosto ze świątecznego stołu Magdy Gessler 

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg twarogu zmielonego,
  • 6 jajek,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • optymalnie - garść rodzynek. 

Ciasto: 

  • 300 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kruchego spodu. W tym celu połącz zimne masło pokrojone na kawałki z mąką, cukrem i solą. Wszystko posiekaj nożem. Na koniec wbij żółtka i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. 
  2. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 
  3. Po tym czasie ciasto wyłóż na dnie tortownicy, nakłuj je widelcem i podpiekaj w 200 stopniach przez 20 minut. Ostudź. 
  4. Teraz pora na masę serową. Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj też żółtka, wanilię i stopniowo twaróg - najlepiej łyżka po łyżce. 
  5. Wszystko miksując, dodawaj stopniowo mąkę. 
  6. Na koniec ubij sztywną pianę z białek, dodaj do masy i całość wymieszaj szpatułką. W tym momencie możesz dorzucić też dodatki w stylu rodzynek czy skórki pomarańczowej.
  7. Masę serową wylej na kruchy spód. Na dno piekarnika włóż naczynie z odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez godzinę. 
  8. Sernik udekoruj według upodobania. 
Więcej o: