Strzelczyk zdradza przepis na wigilijny barszcz, który zawsze wychodzi. Koniecznie dodaj ten składnik

O świętach można mówić różne rzeczy, jednak jedno jest pewne - na stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Tomasz Strzelczyk również stosuje się do tej zasady i pokazał swój przepis na tę zupę. Dodaj do niej dużo różnych produktów, ale jeden jest wyjątkowy. Jedna łyżka poprawia smak tego dania.

Ile domów tyle sposobów podania kultowych dań. Wszyscy znani kucharze również mają swoje wersje i pokazują szerszemu gronu. Tomasz Strzelczyk także postanowił zdradzić recepturę na tradycyjny wigilijny barszcz. Pomimo że film z przepisem ma już kilka lat, wiele osób co roku do niego wraca. Dlaczego? Wyjątkowy i głęboki smak nie daje o sobie zapomnieć. Kucharz dodaje do wywaru ocet balsamiczny, co lekko podkręca jego smak. Oprócz tego nie oszczędza na warzywach. Bulion wykonywany jest z marchewek, pietruszki, pora i suszonych grzybów. Pod publikacją każdy zachwyca się tym smakiem. Możemy przeczytać

Zobacz wideo
Trzeci raz robię barszcz z Twojego przepisu, i zawsze dzień przed wigilią
Zawsze robiłam barszcz i zawsze coś schrzaniłam, ale dzięki Tobie w końcu się udał.
Barszcz według przepisu Pana Tomka to mistrzostwo. Był przepychota polecam wszystkim!

Przepis na barszcz wigilijny Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 2 l wody,
  • 1 l zakwasu,
  • 1 kg świeżych buraków,
  • 4 buraki z zakwasu,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • biała część pora,
  • większy kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka majeranku.

Sposób przygotowania

  1. Około 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania umieść grzyby w misce i zalej je wodą. Pozostaw je do namoczenia.
  2. Do garnka wlej zimną wodę i wrzuć do niej obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę i seler. Dodaj również opalone na ogniu cebule i pokrojony por. Na koniec wlej miękkie grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, wsyp liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp również do garnka sól i pieprz.
  3. Do wszystkich składników znajdujących się w garnku dorzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Wrzuć także kilka buraków z zakwasu. Pozostaw wszystko na małym ogniu na około 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej wyłów wszystkie warzywa z wywaru. Teraz możesz wlać zakwas, a także ocet balsamiczny.
  5. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Wsyp cukier, sól i pieprz. Dorzuć również majeranek i zamieszaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: