Stryjek robi go na drugi dzień świąt. Ten składnik za 2 zł dodaje smaku i głębokiego aromatu

Wędliny pojawiają się na świątecznym stole już pierwszego dnia świąt. Oprócz dobrze znanych kiełbas można również wyróżnić smakołyki, których nigdy wcześniej się nie widziało. W tym roku warto podać to mięso, które przypadnie wszystkim do gustu. W mojej rodzinie znika w mgnieniu oka.

W każdym domu od kilku dni można wyczuć aromaty, które pochodzą z patelni, garnków i piekarnika. Przyrządzamy nie tylko pospolite przekąski i dania, a także eksperymentujemy ze smakami. Na Wigilię oczywiście przyrządzamy postne dania, jednak na dalsze dni świętowania skusimy się na kawałki soczystego mięsa. Od lat w moim domu na drugi dzień świąt przygotowywany jest ten przysmak. Faszerowany mięsem mielonym boczek rozpływa się w ustach, a o każdy kawałek kłócą się najbliżsi. By był najlepszy z najlepszych do nadzienia dodaje się składnik, który w sklepie znajdziemy za niecałe 2 zł. Jest nim gałka muszkatołowa.

Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku

Przepis na boczek faszerowany

Składniki

  • 2,5 kg surowego boczku wieprzowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na nadzienie

  • 500 g mięsa mielonego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki wody,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • łyżka masła roślinnego,
  • 5 łyżek oliwy.

Sposób przygotowania

  1. Jeśli boczek jest za gruby, delikatnie rozbij go za pomocą tłuczka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz i zioła. Składniki dokładnie wymieszaj, następnie natrzyj nimi mięso. Gotowe umieść w lodówce na około 2 godziny.
  2. W tym czasie możesz przyrządzić nadzienie. Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj do niego obie papryki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodaj również przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę, wbij jajko, wlej wodę i wrzuć pokrojoną natkę pietruszki. Za pomocą dłoni dokładnie wyrób masę do połączenia składników.
  3. Boczek wyjmij z lodówki i rozłóż na płasko. Na całej jego powierzchni ułóż przygotowany farsz. Następnie ciasno zawiń w roladę i zwiąż za pomocą sznurka.
  4. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego boczek. Podsmażaj go do uzyskania złotego koloru.
  5. Tak przygotowany przełóż do naczynia żaroodpornego, polej go tłuszczem z patelni. Naczynie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem około 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podpiecz boczek tak, by miał chrupiącą skórkę.
  6. Po wypieczeniu podziel go na plastry i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.