Z karpiem jest tak, że albo się go lubi, albo nienawidzi. Nieważne, do której grupy należysz i tak warto postawić go na świąteczny, stole. Jednak jaką odsłonę wybrać? Z tym może być większy problem. Na ratunek przychodzi ten przepis, który nie ma sobie równych. Mieszanka smaków to jego znak rozpoznawczy.
istock / Maryna Iaroshenko
REKLAMA
REKLAMA
Karp uważany jest przez wiele osób jako niesmaczna ryba z dziwnym posmakiem. Faktem jest, że niektóre kawałki mogą mieć nieprzyjemny zapach mułu, jednak odpowiednia obróbka może w tym pomóc. Gdy pozbędziemy się specyficznego smaku odkryjemy, że ta ryba jest naprawdę wyjątkowa. Wiele osób podaje ją tylko wysmażoną w panierce. My postanowiliśmy dodać do niej więcej składników. Przede wszystkim polewa się ją aromatycznym sosem, w którym później powinna pływać. Wykonany jest z oliwy i sosu winnego, a także różnych warzyw i przypraw. Dodatkowo karpia obsypuje się orzeszkami, śliwkami i rodzynkami. Dzięki temu cieszy nie tylko podniebienie, a także oko.
REKLAMA
Przepis na karpia po wenecku
Składniki
1,5 kg karpia,
2 łyżki rodzynek,
garść suszonych śliwek,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
łyżka mąki pszennej,
100 ml oliwy,
150 ml octu winnego,
łyżka orzechów piniowych,
łyżeczka cukru,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
W razie potrzeby z karpia usuń wszystkie ości, następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz solą, pieprzem i mąką z każdej strony.
Na patelni rozgrzej oliwę i wysmaż na niej rybę na złoty kolor. Gotowego karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw go na kilka minut. Następnie przełóż go do głębokiego naczynia.
Na czystą patelnię wlej całą oliwę, lekko ją podgrzej. Wrzuć na nią posiekaną cebulę, a także czosnek, smaż do zarumienienia. Po wysmażeniu wlej ocet winny i gotuj wszystko do zredukowania. Na koniec wsyp sól, pieprz i cukier, zamieszaj.
Karpia obsyp rodzynkami i posiekanymi śliwkami. Zalej go również powstałą marynatą, na koniec wrzuć orzeszki. Pozostaw go do wystudzenia, podawaj na zimno. Smacznego!