Te sylwestrowe przekąski zrobisz w kilka minut. Goście będą o nich mówić przez całą noc

Sylwester to czas zabawy, hucznych imprez, a także smacznego jedzenia. Podczas zabaw nie może zabraknąć przekąsek, które wrzucimy na ząb. Jednak nikt z nas nie chciałby spędzić za dużo czasu na ich przygotowaniu. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym goście będą zadowoleni ucztą, a my znajdziemy czas na szykowanie się i odpoczynek. Ich przyrządzenie jest naprawdę proste.

Sylwester kojarzy się wszystkim z przyjęciami, balami i imprezami. Większość z nas przygotowuje się do szumnego powitania nowego roku, a później baluje do rana. Jednak przed tym trzeba się wyszykować i nie chodzi wcale o strój, fryzury i makijaż. Wiele osób zaprasza do siebie znajomych i z pewnością zastanawia się, co przygotować, by przekąski były szybkie i smaczne. Ten problem właśnie znika, bo przygotowaliśmy zestawienie pięciu przepisów, które warto wykonać. Każda receptura jest banalna i podbije serca gości.

Zobacz wideo Warzywa w tempurze idealnie sprawdzą się na imprezie

Przepis na roladki z tortilli

Składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 150 g serka kremowego,
  • kilka liści sałaty,
  • czerwona papryka,
  • świeży ogórek.

Sposób przygotowania:

  1. Każdy placek tortilli wysmaruj dokładnie serkiem. Szynkę, a także żółty ser rozłóż na całej powierzchni.
  2. Paprykę dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Ogórka obierz i również podziel na mniejsze kawałki.
  3. Warzywa rozłóż na plackach, następnie zacznij wszystko dokładnie i ciasno zwijać w roladę. Tak przygotowaną przekąskę pokrój na 2 cm kawałki. Gotowe!

Przepis na paluchy pizza

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 łyżek ketchup lub przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 100 g salami,
  • 150 g mozzarelli,
  • łyżka parmezanu,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie delikatnie rozwiń i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Całość obsyp suszonym oregano.
  2. Na połowie ciasta rozłóż salami, następnie startą mozzarellę i parmezan.
  3. Farsz przykryj drugą połówką ciasta i natnij całość wzdłuż. Dzięki temu powstaną paski o szerokości około 2 cm.
  4. Każdy kawałek kilkukrotnie zawiń tworząc zawijasa. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego kawałka wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Blaszkę włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 20 minut do zarumienienia.

Przepis na krążki cebulowe

Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 cebul,
  • szklanka majonezu,
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w grubsze krążki. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą i wymieszaj.
  2. Do tak powstałej mieszanki wsyp sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, a także wlej majonez. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem. Powinna powstać gęsta i jednolita masa. Po jej przygotowaniu odstaw ją na około 20 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ciasto wyjmij z lodówki i zanurzaj w nim każdy kawałek cebuli. Następnie wrzucaj krążki na gorący tłuszcz i smaż do uzyskania złotego koloru.
  4. Po wysmażeniu przełóż wszystko na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odczekaj, aż nadmiar oleju zostanie wsiąknięty.
  5. Krążki możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka oregano,
  • kilka parówek,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwiń i wysmaruj przecierem pomidorowym. Następnie podziel na paski o grubości około 2 cm.
  2. Każdym paskiem owiń parówkę. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp suszonym oregano.
  3. Parówki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi

Składniki

  • 200 g drobnego makaronu,
  • czerwona papryka,
  • 100 g startego sera,
  • mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • świeży ogórek,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 200 g paluszków krabowych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • łyżka śmietany 18%,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Chłodny makaron przesyp do większej miski. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.
  3. Do składników dodaj starty na tarce ser, drobno pokrojonego świeżego ogórka i ogórki konserwowe.
  4. Paluszki krabowe pokrój w większą kostkę. Również wsyp do miski. 
  5. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt grecki, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, a także szczyptę soli i pieprzu. 
  6. Dodaj sos do wszystkich składników i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj paluszkami krabowymi i świeżą natką pietruszki. Sałatkę przechowuj w lodówce. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: