-
Haps
-
Jak przygotować
- Te sylwestrowe przekąski zrobisz w kilka minut. Goście będą o nich mówić przez całą noc
Te sylwestrowe przekąski zrobisz w kilka minut. Goście będą o nich mówić przez całą noc
Sylwester to czas zabawy, hucznych imprez, a także smacznego jedzenia. Podczas zabaw nie może zabraknąć przekąsek, które wrzucimy na ząb. Jednak nikt z nas nie chciałby spędzić za dużo czasu na ich przygotowaniu. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym goście będą zadowoleni ucztą, a my znajdziemy czas na szykowanie się i odpoczynek. Ich przyrządzenie jest naprawdę proste.
Sylwester kojarzy się wszystkim z przyjęciami, balami i imprezami. Większość z nas przygotowuje się do szumnego powitania nowego roku, a później baluje do rana. Jednak przed tym trzeba się wyszykować i nie chodzi wcale o strój, fryzury i makijaż. Wiele osób zaprasza do siebie znajomych i z pewnością zastanawia się, co przygotować, by przekąski były szybkie i smaczne. Ten problem właśnie znika, bo przygotowaliśmy zestawienie pięciu przepisów, które warto wykonać. Każda receptura jest banalna i podbije serca gości.
Zobacz wideo Warzywa w tempurze idealnie sprawdzą się na imprezie
Przepis na roladki z tortilli
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 150 g ulubionej szynki,
- 150 g żółtego sera,
- 150 g serka kremowego,
- kilka liści sałaty,
- czerwona papryka,
- świeży ogórek.
Sposób przygotowania:
- Każdy placek tortilli wysmaruj dokładnie serkiem. Szynkę, a także żółty ser rozłóż na całej powierzchni.
- Paprykę dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Ogórka obierz i również podziel na mniejsze kawałki.
- Warzywa rozłóż na plackach, następnie zacznij wszystko dokładnie i ciasno zwijać w roladę. Tak przygotowaną przekąskę pokrój na 2 cm kawałki. Gotowe!
Przepis na paluchy pizza
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 6 łyżek ketchup lub przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki oregano,
- 100 g salami,
- 150 g mozzarelli,
- łyżka parmezanu,
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie delikatnie rozwiń i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Całość obsyp suszonym oregano.
- Na połowie ciasta rozłóż salami, następnie startą mozzarellę i parmezan.
- Farsz przykryj drugą połówką ciasta i natnij całość wzdłuż. Dzięki temu powstaną paski o szerokości około 2 cm.
- Każdy kawałek kilkukrotnie zawiń tworząc zawijasa. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego kawałka wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Blaszkę włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 20 minut do zarumienienia.
Przepis na krążki cebulowe
Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej,
- szklanka mąki pszennej,
- 5 cebul,
- szklanka majonezu,
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
- łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w grubsze krążki. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą i wymieszaj.
- Do tak powstałej mieszanki wsyp sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, a także wlej majonez. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem. Powinna powstać gęsta i jednolita masa. Po jej przygotowaniu odstaw ją na około 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ciasto wyjmij z lodówki i zanurzaj w nim każdy kawałek cebuli. Następnie wrzucaj krążki na gorący tłuszcz i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Po wysmażeniu przełóż wszystko na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odczekaj, aż nadmiar oleju zostanie wsiąknięty.
- Krążki możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.
Przepis na parówki w cieście francuskim
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- łyżeczka oregano,
- kilka parówek,
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń i wysmaruj przecierem pomidorowym. Następnie podziel na paski o grubości około 2 cm.
- Każdym paskiem owiń parówkę. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp suszonym oregano.
- Parówki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi
Składniki
- 200 g drobnego makaronu,
- czerwona papryka,
- 100 g startego sera,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- świeży ogórek,
- 3 ogórki konserwowe,
- 200 g paluszków krabowych,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu greckiego,
- łyżka śmietany 18%,
- ząbek czosnku,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Chłodny makaron przesyp do większej miski. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.
- Do składników dodaj starty na tarce ser, drobno pokrojonego świeżego ogórka i ogórki konserwowe.
- Paluszki krabowe pokrój w większą kostkę. Również wsyp do miski.
- W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt grecki, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, a także szczyptę soli i pieprzu.
- Dodaj sos do wszystkich składników i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj paluszkami krabowymi i świeżą natką pietruszki. Sałatkę przechowuj w lodówce. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl