Na święta przygotowujemy wiele potraw, które później często musimy dojadać. Po kilkudniowym jedzeniu tego samego możemy mieć ochotę na coś zupełnie innego i, przede wszystkim, lżejszego. Gdy poznasz te przepisy, z czystym sumieniem porzucisz wszystkie sałatki i śledzie, które dalej zalegają w lodówce. Ich zrobienie jest banalnie proste.
Fot. Kim Wutimet / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Powinniśmy zwrócić na niego szczególną uwagę. Jednak podczas świąt i zaraz po nich nie myślimy o nowych przepisach. Zazwyczaj zajadamy się tym, co zostało z Wigilii i kolejnych dwóch dni. O poranku serwujemy wtedy resztki sałatek, podgrzane pierogi, a nawet śledzie. Nawet jeśli te smakołyki nie mają końca, warto wykonać coś świeżego, dzięki czemu poczujemy się lekko. Przygotowaliśmy więc 3 przepisy i dla każdego z pewnością się coś znajdzie. Zapewniamy, że każdy z nich jest pyszny.
REKLAMA
Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet
Przepis na owsiankę z orzechami
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki drobnego cukru,
szklanka mleka migdałowego,
jajko,
2 banany,
szklanka orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wbij również jajko i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj.
Orzechy drobno posiekaj, połowę z nich wsyp do masy. Banany pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do całości, delikatnie zamieszaj.
Masę przełóż do mniejszego naczynia, wierzch udekoruj pozostałą częścią orzechów. Piecz całość przez około 40 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
Przepis na placki twarogowe z owocami
Składniki:
250 g twarogu półtłustego,
3 jajka,
łyżka cukru wanilinowego,
duże jabłko,
2 łyżki cukru pudru do ciasta,
cukier puder do posypania,
4 łyżki mąki pszennej,
pół łyżeczki cynamonu,
olej do smażenia,
dżem jabłkowy.
Sposób przygotowania:
W większej misce umieść twaróg i dodaj do niego oddzielone od białek żółtka. Wsyp także cukier waniliowy, następnie całość dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Odstaw je na bok na kilka chwil, po tym czasie odciśnij z nadmiaru powstałego soku. Dodaj owoc do twarogu i wymieszaj.
Do takiej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cynamon i ponownie wszystko zamieszaj.
Białka umieść w miseczce i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Ubitą masę umieść w naczyniu z twarogiem i mieszaj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim placki o średniej wielkości. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
Na samym końcu wysmaruj je dżemem jabłkowym i obsyp cukrem pudrem.
Przepis na jajka po benedyktyńsku
Składniki:
6 jajek,
3 bułki kajzerki,
6 plasterków ulubionej szynki,
łyżka octu winnego,
4 żółtka,
100 g masła,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.