Nie możesz już patrzeć na pierogi i śledzie? Te 3 śniadania sprawią, że poczujesz się jak piórko

Na święta przygotowujemy wiele potraw, które później często musimy dojadać. Po kilkudniowym jedzeniu tego samego możemy mieć ochotę na coś zupełnie innego i, przede wszystkim, lżejszego. Gdy poznasz te przepisy, z czystym sumieniem porzucisz wszystkie sałatki i śledzie, które dalej zalegają w lodówce. Ich zrobienie jest banalnie proste.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Powinniśmy zwrócić na niego szczególną uwagę. Jednak podczas świąt i zaraz po nich nie myślimy o nowych przepisach. Zazwyczaj zajadamy się tym, co zostało z Wigilii i kolejnych dwóch dni. O poranku serwujemy wtedy resztki sałatek, podgrzane pierogi, a nawet śledzie. Nawet jeśli te smakołyki nie mają końca, warto wykonać coś świeżego, dzięki czemu poczujemy się lekko. Przygotowaliśmy więc 3 przepisy i dla każdego z pewnością się coś znajdzie. Zapewniamy, że każdy z nich jest pyszny.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Przepis na owsiankę z orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki drobnego cukru,
  • szklanka mleka migdałowego,
  • jajko,
  • 2 banany,
  • szklanka orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wbij również jajko i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj.
  2. Orzechy drobno posiekaj, połowę z nich wsyp do masy. Banany pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do całości, delikatnie zamieszaj.
  3. Masę przełóż do mniejszego naczynia, wierzch udekoruj pozostałą częścią orzechów. Piecz całość przez około 40 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.

Przepis na placki twarogowe z owocami

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • duże jabłko,
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta,
  • cukier puder do posypania,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • dżem jabłkowy.

Sposób przygotowania:

  1. W większej misce umieść twaróg i dodaj do niego oddzielone od białek żółtka. Wsyp także cukier waniliowy, następnie całość dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Odstaw je na bok na kilka chwil, po tym czasie odciśnij z nadmiaru powstałego soku. Dodaj owoc do twarogu i wymieszaj.
  3. Do takiej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cynamon i ponownie wszystko zamieszaj.
  4. Białka umieść w miseczce i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Ubitą masę umieść w naczyniu z twarogiem i mieszaj do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim placki o średniej wielkości. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
  7. Na samym końcu wysmaruj je dżemem jabłkowym i obsyp cukrem pudrem.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.