Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut

Pierogi galicyjskie zachwycają elastycznym ciastem i bardzo charakterystycznym nadzieniem. Dobrze doprawiony farsz, składający się z kilku składników, jest ich największym autem. Masz ochotę na przepyszny obiad? Sprawdź, jak zrobić najlepsze pierogi pod słońcem.

Co to są pierogi galicyjskie? Poznaj pyszne pierogi z konkretnym farszem

Co to są pierogi galicyjskie? To charakterystyczne pierogi z farszem na bazie ziemniaków, cebulki i białego twarogu. Świetnie posłużą one jako danie obiadowe, ale i ciepła kolacja. Pierożki najlepiej podawać z podsmażonym boczkiem lub słoniną. Można dodać także dodatkową porcję smażonej cebuli na wierzch.

Pierogi galicyjskie - przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • około 2 szklanek wrzącej wody
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • około pół kilograma twarogu
  • 2 cebule

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól i wrzątek.
  2. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  3. Podziel, uformuj kilka kulek i zawiń w folię. Odstaw na pół godziny.
  4. Przygotuj farsz.
  5. Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  6. Dodaj do ziemniaków twaróg.
  7. Cebulę obierz i posiekaj.
  8. Następnie podsmaż cebulkę na patelni.
  9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i połącz dokładnie ze sobą składniki.
  10. Ciasto rozwijaj stopniowo i rozwałkuj na cienkie placki. Wytnij szklanką małe koła i nałóż farsz. Zaklej i wylep dekoracyjny brzeg pierogów.
  11. Wrzuć do wrzącej i osolonej wody.
  12. Podawaj z podsmażoną słoninką.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi galicyjskie w nieco innej odsłonie

Pierogi galicyjskie od kilku lat cieszą się jeszcze większym zainteresowaniem. Przed wami kolejny przepis na pierogi galicyjskie, tym razem w zmodyfikowanej wersji.

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • wrząca woda

Składniki na farsz:

  • biały ser
  • 4 ziemniaki ugotowane i przestudzone
  • sól, pieprz - do smaku

Dodatkowo:

  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Dodaj żółtko.
  3. Dołóż jedną łyżeczkę masła.
  4. Połącz składniki i wyrób.
  5. Zwiń w folię i odłóż.
  6. Przygotuj farsz.
  7. Ziemniaki i biały ser zmiel w maszynce. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  8. Przejdź do wyklejania pierogów. Rozwałkuj ciasto. Wytnij krążki szklanką.
  9. Następnie nałóż do każdego pieroga farsz. Zaklej. Wykonaj dekoracyjny brzeg.
  10. Zagotuj wodę.
  11. Posól ją.
  12. Dalej przejdź do stopniowego gotowania. Nie wrzucaj wszystkich pierogów jednocześnie.
  13. Później przecedź.
  14. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na oleju.
  15. Polej pierogi omastą ze smażonej cebuli przed podaniem.

Nie wiesz, jak prawidłowo ugotować pierogi? Mamy na to patent!

Dla wielu gotowanie pierogów jest dosyć skomplikowanym zadaniem. Jednak nie jest to aż tak trudne, jak może się wydawać. Wystarczy zachować kilka prostych zasad.

Jak gotować pierogi - mini poradnik:

  1. Zadbaj o wrzącą wodę. Posól ją.
  2. Dalej wrzucaj pierogi stopniowo. Kiedy pierwsza tura wypłynie na wierzch, zalej je zimną wodą.
  3. Delikatnie zamieszaj. Powtórz czynność, gdy znowu wypłyną.
  4. Przecedź pierogi na sitku i przelej delikatnie zimną wodą, tak aby ich nie uszkodzić.
  5. Później przełóż je na półmisek i poczekaj, aż obciekną z wody.
  6. Możesz śmiało podawać swoje pierogi. 

Zobacz też: Flaczki to idealne danie na mrozy, bo trzeba je jeść, gdy są gorące - tak twierdził m.in. mój tata

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.