To pierwsze ciasto, które jem, gdy siadam do świątecznego stołu. Odkryłam jego przepis

Na wigilijnej kolacji można zasmakować wielu smacznych potraw i deserów. Zazwyczaj mamy wielki wybór co do ciast, a sernik, makowiec i piernik uśmiechają się do nas z talerzy. Mimo wszystko i tak nie sięgam po te klasyki. Ten deser jest dla mnie numerem jeden.

Święta to czas rozpusty i wiele osób rezygnuje ze swojej diety na rzecz zjedzenia wypieków babci i sałatek prosto od cioci. Stół za każdym razem pęka w szwach, bo każdy przyniósł coś od siebie. W moim domu również nie brakuje specjałów, którymi wszyscy się zajadamy. Pomimo że do wyboru mam wiele, zawsze sięgam po jedną słodkość. Babcia zawsze odpowiadała, jak się nim zajadała, teraz robię to ja. Jest to blok czekoladowy, który nigdy nie zawodzi. Herbatniki i orzechy dodają mu chrupiącego smaku. Jeśli lubisz, możesz dodać do masy suszonego owoce.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki

  • 250 g margaryny,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki wody,
  • opakowanie mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • 300 g herbatników,
  • 200 g ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki przenieś do miski i za pomocą tłuczka pokrusz je na mniejsze kawałki. Orzechy obierz z łupin i skórki i drobno posiekaj.
  2. Do rondelka wlej wodę, umieść w niej masło, wsyp cukier. Całość umieść na średnim ogniu i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia. By składniki się nie przypaliły, pamiętaj o ciągłym mieszaniu.
  3. Po tym czasie garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko w proszku i przesiane kakao. Energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do przygotowanej masy dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całość przelej do formy, wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
  6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na całą noc do stężenia. Po tym czasie pokrój go w grubsze paski i podawaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.